. 2012; 40(7): 642-649 | DOI: 10.5543/tkda.2012.44969  

Karotis arter endarterektomisine karşı karotis artere stent: Bugün nerede duruyoruz?

Bilal Boztosun, Mehmet Mustafa Can, Gönenç Kocabay
Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, İstanbul

Karotis arter darlığı, iskemik nedenli inmelerin en önemli nedenidir ve yüksek mortalite ve morbiditeye sahiptir. Bu hastalığın tedavisi 1950’li yıllarda karotis arter endarterektomisi (KEA) ile başlamış, zamanla randomize kontrollü çalışmaların kılavuzluğunda artan deneyimler ve teknolojik gelişmeler, morbiditesi ve mortalitesi en az KEA kadar düşük olan balon anjiyoplasti ve daha sonra da karotis artere stent yerleştirilmesi (KAS) işlemlerini ön plana çıkarmıştır. Karotis arter darlığında, asıl önemli konu hasta için hangi tedavi seçeneğinin yararlı olduğuna karar vermektir. Kardiyovasküler alanda başdöndürücü teknolojik gelişmelerin yaşandığı günümüzde, hekim deneyiminin artması, hastaya gösterilen özen ve ekip çalışmasının yanısıra modern çalışmalarda elde edilen veriler karotis arter darlığı olan hastalarda en uygun tedavi yönteminin seçilmesine yardımcı olacaktır. Bu derlemede karotis arter darlığının güncel tedavi yöntemlerinin etkinliğini araştıran karşılaştırmalı çalışmaları, ilk çalışmalardan başlayarak sistematik bir şekilde sunmayı amaçladık.

Anahtar Kelimeler: Karotis arter/cerrahi, endarterektomi, vasküler cerrahi işlemler


Carotid endarterectomy versus stenting: Where do we stand today?

Bilal Boztosun, Mehmet Mustafa Can, Gönenç Kocabay
Department of Cardiology, Kartal Kosuyolu Heart And Education Hospital, Istanbul, Turkey

Carotid artery stenosis is the major cause of the stroke associated with ischemic origin and carries increased mortality and morbidity. Since carotid artery endarterectomy (CEA) was first performed in 1950, in conjunction with the advanced technology and increased experience under the guidance of randomized controlled trials, balloon angioplasty and carotid artery stenting, which have similar mortality and morbidity, have become comparable with CEA. Determining the optimal treatment option for each patient is the most important issue in carotid artery stenosis. Today, there have been improvements in technology and recent advances in the cardiovascular sciences. Moreover, there is increased experience, increased attention to patient selection, and a team approach to find the most suitable treatment for the patient. In this review, we briefly discuss the current treatment approaches for carotid artery stenosis under the guidance of the modern studies.

Keywords: Carotid artery/surgery, endarterectomy, vascular surgical procedures


Bilal Boztosun, Mehmet Mustafa Can, Gönenç Kocabay. Carotid endarterectomy versus stenting: Where do we stand today?. . 2012; 40(7): 642-649

Sorumlu Yazar: Gönenç Kocabay, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar