. 2017; 45(7): 641-645 | DOI: 10.5543/tkda.2017.44756  

İlaca dirençli vazospastik anginalı hastada stent ve implante edilebilir defibrilatör tedavisi

Nil Özyüncü, Hüseyin Göksülük, Veysel Kutay Vurgun, Onur Yıldırım, Türkan Seda Tan Kürklü
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara

Prinzmetal angina olarak da bilinen vazospastik angina, birçok faktörün tetikleyebileceği bir damar aşırı duyarlılığı olarak düşünülmektedir. Tıbbi tedaviye yanıt sıklıkla iyidir, ancak her beş hastadan birinde dirençli semptomlar görülmektedir. Nadiren vazospazma bağlı ölümcül aritmiler görülebilmektedir ve bu hastalarda prognoz daha kötüdür. Burada, kalsiyum kanal blokeri ve nitrat tedavisine rağmen semptomları devam eden dirençli bir vazospastik anginalı olguyu sunduk. Hasta, hemodinamik bozukluğa yol açan ve tekrarlayan kardiyoversiyonlara dirençli yüksek hızlı ventriküler taşikardi ile başvurdu. Tıbbi tedavisine ek olarak, koronerlerdeki belirgin vazospastik segmentlere stent yerleştirilerek tedavi edildi. Ayrıca, vazospazm kesin bir tedavisi olmayan yaygın bir vasküler hastalık olduğundan, ventrikül aritmilerine karşı ikincil korunma amaçlı implante edilebilir defibrilatör yerleştirildi.

Anahtar Kelimeler: İmplante edilebilir defibrilatör, stent, vazospastik angina.


Stent and implantable cardioverter defibrillator implantation in medically resistant vasospastic angina patient

Nil Özyüncü, Hüseyin Göksülük, Veysel Kutay Vurgun, Onur Yıldırım, Türkan Seda Tan Kürklü
Department of Cardiology, Ankara University Faculty of Medicine, Ankara, Turkey

Vasospastic angina, also known as Prinzmetal’s angina, is thought to occur due to vascular hyper-reactivity to various stimuli. Response to medical therapy is usually good; however, 1 out of 5 patients has resistant symptoms. Rarely, potentially lethal arrhythmias can occur due to vasospasm, and those patients are reported to have a poorer prognosis. Presently described is a case of resistant vasospastic angina with persistent symptoms under calcium channel blocker and nitrate treatment. The patient presented with hemodynamically unstable rapid-rate ventricular tachycardia, which was quite resistant to recurrent cardioversion. She was treated with stent implantation for definite vasospastic segments of the coronaries, in combination with medical therapy. An implantable cardioverter defibrillator was also implanted for secondary prevention of ventricular arrhythmia, as vasospasm was considered to be a diffuse disease without a certain definitive treatment.

Keywords: Implantable cardioverter defibrillator, stent, vasospastic angina.


Nil Özyüncü, Hüseyin Göksülük, Veysel Kutay Vurgun, Onur Yıldırım, Türkan Seda Tan Kürklü. Stent and implantable cardioverter defibrillator implantation in medically resistant vasospastic angina patient. . 2017; 45(7): 641-645

Sorumlu Yazar: Nil Özyüncü, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar