. 2001; 29(1): 47-52

Çocuklarda Obezite ile Ventrikül Repolarizasyonu Arasındaki İlişki

Merve BAŞKAN1, Gülendam KOÇAK1, Dolunay GÜRSES1
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklan Anabilim Dalı, Denizli

Obezite, ani kardiyak ölüm için bir risk faktörüdür ve başlıca nedenini aritmiler oluşturmaktadır. Kardiyak repolarizasyonun gecikmesi aritmilere duyarlılığı artırır ve elektrokardiyografiye (EKG) QT intervalinin uzaması olarak yansır. QTD ve QTcD repolarizasyonun homojen olmadığı durumlarda yükselir ve her ikisi de ventriküler aritmi için iyi birer belirleyicidir. Bu çalışmanın amacı obez çocuklarda QT, QTc, QTD ve QTcD değerlerinin araştırılması ve obezitede repolarizasyon bozukluklarının çocukluk çağında başlayıp başlamadığının gösterilmesidir. Çalışmaya yaşları 6-16 yıl arasında değişen (ort. 10,7±2,5) 34 obez çocuk alındı. Çocuklarda obezite tanısı vücut kitle indeksine (BMI) göre konuldu. Kontrol grubunu obez çocuklara yaş ve cinsiyet olarak eş 60 çocuk oluşturuyordu (7-15,5 yıl, ort 10,6±2,4 yıl). Tüm çocuklara 12 derivasyonlu EKG çekilerek QT, QTc, QTD ve QTcD değerleri hesaplandı. Hasta ve kontrol grubundan kan örnekleri alınarak hemoglobin ve elektrolit düzeyleri bakıldı. Hemoglobin ve elektrolit düzeyleri açısından iki grup arasında fark bulunamadı. QT ve QTc intervallerinin iki grup arasında farklılık göstermediği görüldü (p>0,05). QTD ve QTcD değerleri ise obez grupta kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti (p<0,001) (Obez; QTD=51±18 ms, QTcD=72±24 ms, kontrol; QTD=40±10 ms, QTcD=48±10 ms). BMI değerleri ile QT süresine ilişkin parametrelerin arasında korelasyon olmadığı görüldü. Sonuç olarak, QTD ve QTcD değerlerinin artmış olması obez çocuklarda ventriküler repolarizasyonun bozulduğunu, ve bu değişikliklerin çocukluk döneminde başladığını göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, obezite, QT inrervali,QT dispersiyonu


Effect of Obesity on Ventricular Repolarization in Children

Merve BAŞKAN1, Gülendam KOÇAK1, Dolunay GÜRSES1

Obesity is known to be a risk factor of cardiac death, associated above all with cardiac arrhythmias. Delayed cardiac repolarization leading to the prolongation of the QT interval is a well recognized precursor of arrhythmias. The QT interval dispersion (QTD) and corrected QT interval dispersion (QTcD) reflect inhomogeneity of repolarization, and are measurable indices of ventricular arrhythmia risk. The aim of this study was to asses QT, QTc, QTD, and QTcD values in obese children, and find out whether repolarization abnormalities begin in childhood. Thirty-four obese children (6-16 years, mean 10,7±2,5 years) were included in the study. Obesity was defined according to the body mass index (BMI). Sixty control patients (7-15,5 years, mean 10,6±2,4 years) were matched in age and gender with the obese patients. A 12-lead conventional electrocardiogram was performed in all children. A blood sample was obtained for measuring hemoglobin and of concentrations plasma electrolytes. Hemoglobin and electrolyte levels showed no statistically significant difference between patients and controls. QT and QTc intervals were similar in both groups (p>0,05), but QTD and QTcD values were significantly higher in obese children than in controls (p<0,001) (patients QTD=51±18 ms, QTcD=72±24 ms; controls; QTD=40±10 ms, QTcD=48±10 ms). There was no correlation between BMI values and the QT intervals. Our findings suggest that, increased QTD and QTcD in obese children indicate ventricular repolarization abnormalities, and that these changes start in the childhood period of obesity.



Merve BAŞKAN, Gülendam KOÇAK, Dolunay GÜRSES. Effect of Obesity on Ventricular Repolarization in Children. . 2001; 29(1): 47-52


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar