. 2015; 43(8): 734-738 | DOI: 10.5543/tkda.2015.43490  

Yoğun pulmoner emboli ve ST yükselmeli miyokart enfarktüsü eşzamanlı birlikteliğinde ne yapmalıyız?

Recep Akgedik1, Zeki Yüksel Günaydın2, Berna Botan Yıldırım1, Canan Eren Dağlı1, Osman Bektaş2
1Ordu Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ordu
2Ordu Üniversitesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Ordu

Yoğun pulmoner emboli (YPE) ve akut miyokart enfarktüsü (AME) tanı ve tedavisi iyi bilinen hayatı tehdit eden hastalıklardır. Dispne, göğüs ağrısı, hipotansiyon, EKG deşiklikleri ve kardiyak enzim yükseklikleri her iki hastalıkta da görülebilen ortak semptom ve bulgulardır. Hem YPE hem de AME tedavi statejileri yeteri kadar açık olarak tanımlanmıştır. Yoğun pulmoner emboli ve AME oldukça nadiren bir hastada eş zamanlı bulunabilir. Ancak bir hastada bu iki acil patolojinin eş zamanlı bulunması durumunda seçilecek tedavi açık değildir. Bu yazıda eş zamanlı YPE ve ST yükselmeli AME tanısı koyduğumuz 85 yaşındaki hasta sunuldu. Bir hastada bu iki hastalığın birlikte bulunması durumunda tedavi seçeneklerini olgumuz ve literatür eşliğinde tartışıldı.

Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, miyokart enfarktüsü, trombolitik tedavi


What should be done in the event of simultaneous massive pulmonary embolism and myocardial infarction with ST elevation?

Recep Akgedik1, Zeki Yüksel Günaydın2, Berna Botan Yıldırım1, Canan Eren Dağlı1, Osman Bektaş2
1Department of Chest Diseases, Ordu University Faculty of Medicine, Ordu, Turkey
2Department of Cardiology, Ordu University Faculty of Medicine, Ordu, Turkey

Massive pulmonary embolism (MPE) and acute myocardial infarction (AMI) are life-threatening conditions with well-known diagnosis and treatment. Symptoms and findings such as dyspnea, chest pain, hypotension, ECG changes and elevation of cardiac enzymes are seen in both diseases. However, MPE and AMI are rarely simultaneous in a single case. This report presents an 85-year-old patient with simultaneous MPE and AMI with ST elevation. While treatment strategies for both MPE and AMI have been adequately described, it is not clear which treatment to choose when both emergency pathologies occur simultaneously in one patient. This case report discusses the treatment of these two diseases in such a case.

Keywords: Pulmonary embolism, myocardial infarction, thrombolytic treatment


Recep Akgedik, Zeki Yüksel Günaydın, Berna Botan Yıldırım, Canan Eren Dağlı, Osman Bektaş. What should be done in the event of simultaneous massive pulmonary embolism and myocardial infarction with ST elevation?. . 2015; 43(8): 734-738

Sorumlu Yazar: Recep Akgedik, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar