. 2011; 39(2): 93-104 | DOI: 10.5543/tkda.2011.01065  

Koroner arter hastalarında sol ventrikül bölgesel sistolik fonksiyonlarının ikiboyutlu gerilim (strain) görüntüleme ile değerlendirilmesi: Hız vektör görüntüleme çalışması

Yelda Tayyareci1, Özlem Yıldırımtürk1, Selen Yurdakul1, Vedat Aytekin2, İc. Cemşid Demiroğlu1, Saide Aytekin2
1Florence Nightingale Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü, İstanbul
2İstanbul Bilim Üniversitesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul

Amaç: Bu çalışmada, koroner arter hastalığında (KAH) sol ventrikül (SV) bölgesel sistolik fonksiyonları yeni bir gerilim (strain) görüntüleme yöntemi olan hız vektör görüntüleme (HVG) ile değerlendirildi.
Çalışma planı: Çalışmaya KAH tanısı konan 69 hasta (51 erkek, 18 kadın; ort. yaş 59.2±10.3) ve 30 sağlıklı gönüllü (22 erkek, 8 kadın; ort. yaş 58.1±13.8) alındı. Hastaların 33’ünde geçirilmiş miyokart enfarktüsü (ME) vardı. Tüm hastalarda, Amerikan Kalp Birliği’nin 16 segment modeli kullanılarak SV bölgesel duvar hareketleri (akinetik, hipokinetik ve normokinetik) belirlendi. Ayrıca, HVG yöntemi kullanılarak, SV’ye ait tüm segmentlerin zirve sistolik gerilimi (strain), gerilim hızı (SRs) ve segmenterejeksiyon fraksiyonları (SEF) hesaplandı.
Bulgular: Ortalama zirve gerilim, SRs ve SEF değerleri ME geçirmiş hastalarda, ME olmayan hastalara ve kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu (p=0.0001). Çokdamar hastalığı varlığında da, zirve gerilim (p=0.04), SRs (p=0.02) ve SEF (p=0.0001) değerleri düşük bulundu. Subtotal/total darlık (≥%99) ile ilişkili miyokart segmentlerinde de zirve gerilim (p=0.02), SRs (p=0.001) ve SEF (p=0.0001) değerleri daha az darlıkla ilişkili olan segmentlerden düşüktü. Segmenter analizde, boylamasına deformasyonun en fazla akinetiksegmentlerde olduğu (p=0.0001), hipokinetik ve normokinetiksegmentler arasında da deformasyon açısından anlamlı fark olduğu görüldü (gerilim için p=0.01, SRs ve SEF için p=0.0001). Ayrıca, normokinetiksegmentlerdeki deformasyon, kontrol grubundaki normal segmentlere göre daha fazla idi (gerilim için p=0.02, SRs ve SEF için p=0.0001).
Sonuç: Hız vektör görüntüleme ile yapılan bölgesel deformasyon analizleriyle, SV bölgesel sistolik fonksiyonları nicel olarak değerlendirilebilir; bu yöntem, duvar hareket bozukluklarının belirlenmesinde standart ekokardiyografiden daha güvenilir bir inceleme sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: Koroner anjiyografi, koroner arter hastalığı; koroner tıkanıklık; ekokardiyografi/yöntem; kalp yetersizliği, sistolik/tanı; miyokart enfarktüsü; ventriküldisfonksiyonu, sol


Evaluation of left ventricular regional systolic functions in patients with coronary artery disease by two-dimensional strain imaging: a velocity vector imaging study)

Yelda Tayyareci1, Özlem Yıldırımtürk1, Selen Yurdakul1, Vedat Aytekin2, İc. Cemşid Demiroğlu1, Saide Aytekin2
1Florence Nightingale Hospital, Cardiology Division, Istanbul, Turkey
2Istanbul Bilim University, Department of Cardiology, Istanbul, Turkey

Objectives: The aim of the study was to assess left ventricular (LV) regional systolic functions in coronary artery disease (CAD) using a novel strain imaging method, namely, velocity vector imaging (VVI).
Study design: The study included 69 patients (51 men, 18 women; mean age 52.9±10.3 years) with CAD and 30 healthy volunteers (22 men, 8 women; mean age 58.1±13.8 years). Thirty-three patients had previous myocardial infarction (MI). In all the patients, LV wall motions were analyzed as akinetic, hypokinetic, or normokinetic using the 16-segment model of the American Heart Association. In addition, LV peak systolic strain, strain rate (SRs), and segmental ejection fraction (SEF) of all the segments were calculated by using VVI.
Results: Patients with MI had significantly lower mean peak systolic strain, SRs, and SEF compared to patients without MI and controls (p=0.0001). The presence of multivessel disease was accompanied by significantly decreased peak systolic strain (p=0.04), SRs (p=0.02), and SEF (p=0.0001). Myocardial segments affected by subtotal/total occlusion (≥99%) had lower peak systolic strain (p=0.02), SRs (p=0.001), and SEF (p=0.0001) values compared to segments with less severe occlusion. In segmental analysis, longitudinal deformation was most significant in akinetic segments (p=0.0001), but hypokinetic and normokinetic segments also differed significantly with respect to deformation (for strain, p=0.01; for SRs and SEF, p=0.0001). Moreover, deformation in the normokinetic segments was more significant than normal segments of the controls (for strain, p=0.02; for SRs and SEF, p=0.0001).
Conclusion: Velocity vector imaging allows regional deformation analysis for quantitative assessment of regional LV systolic functions; this technique may be more reliable than conventional echocardiography in determining wall motion abnormalities.

Keywords: Coronary angiography, coronary artery disease; coronary occlusion; echocardiography/methods; heart failure, systolic/diagnosis; myocardial infarction; ventricular dysfunction, left


Yelda Tayyareci, Özlem Yıldırımtürk, Selen Yurdakul, Vedat Aytekin, İc. Cemşid Demiroğlu, Saide Aytekin. Evaluation of left ventricular regional systolic functions in patients with coronary artery disease by two-dimensional strain imaging: a velocity vector imaging study). . 2011; 39(2): 93-104

Sorumlu Yazar: Saide Aytekin, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar