. 2021; 49(3): 223-232 | DOI: 10.5543/tkda.2021.41347  

The Atrial Fibrillation Effect On Quality-Of-Life (AFEQT) Questionnaire: Türkçe Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması

Fatma Güneş1, Sakine Boyraz2
1Aydın Devlet Hastanesi, Anestezi Ve Reanimasyon Yoğun Bakım Hemşiresi, Aydın
2Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Aydın

Amaç: Bu çalışma, atriyal fibrilasyonun yaşam kalitesi (AFEQT) anketinin geçerliliğini ve güvenilirliğini belirlemek ve atriyal fibrilasyon (AF) hastalarının yaşam kalitesini değerlendirmek için yapılmıştır.
Yöntemler: Çalışma, 18 yaşından büyük ve gönüllü olarak katılan 204 AF hastasını içeren bir metodolojik tasarım kullanılarak gerçekleştirildi. Veriler yapılandırılmış bir anket, AFEQT anketi ve Toronto Üniversitesi atriyal fibrilasyon şiddet ölçeği (AFSS) kullanılarak toplandı. AFEQT anketi Türkçeye çevrildi, kapsam geçerliliği için uzman paneline sunuldu. Ardından dilsel denklik ve kültürel uyumu sağlamak için 20 hasta ile gerçekleştirilen bir pilot çalışma yapıldı. AFEQT anketinin güvenilirliği için; iç tutarlık (Cronbach’s alpha) ve madde-toplam korelasyon katsayısı analizleri ile belirlendi.
Bulgular: AFEQT Cronbach’s alpha değeri 0.91 olarak bulundu ve genel -alt boyut madde-toplam korelasyon değerlerinin 0.36-0.91 arasında olduğu saptandı. AFEQT anketinin geçerliliği için; yapı geçerliliği, eş zaman geçerliliği ve ayırt edici geçerlilik analizleri yapıldı. AFEQT anketinin faktör yüklerinin 0.37 ile 0.94 arasında, doğrulayıcı faktör analizinde ise Ratio χ2/df=2.43 olduğu bulundu. AFEQT ve AFSS arasındaki eş zaman geçerliliğine bakıldığında, negatif yönde-yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki saptandı. AF risk faktörleri AFEQT anketi ile karşılaştırıldığında, AF ile ilgili risk faktörlerinin hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilediği ve AFEQT anketinin ayırt edici geçerlilik açısından uygun olduğu belirlendi.
Sonuç: Türkçe AFEQT’nin güvenilir ve geçerli olduğu, AF’li hastaların yaşam kalitesini değerlendirmede kullanılabileceği önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Atrial Fibrillation, AFEQT, Geçerlilik ve Güvenilirlik


Effect of atrial fibrillation on quality of life (AFEQT) questionnaire: A Turkish validity and reliability study

Fatma Güneş1, Sakine Boyraz2
1Department of Anesthesia and Reanimation Intensive Care Nursing, Aydın State Hospital, Aydın, Turkey
2Department of Medical Nursing, Aydın Adnan Menderes University School of Nursing, Aydın, Turkey

Objective: This study aimed to determine the validity and reliability of the atrial fibrillation effect on quality of life (AFEQT) questionnaire and evaluate the quality of life of patients with atrial fibrillation (AF).
Methods: This was a methodological study that included 204 patients with AF over the age of 18 who participated voluntarily in the study. Data were collected using a structured questionnaire, the AFEQT questionnaire, and the University of Toronto atrial fibrillation severity scale (AFSS). The AFEQT questionnaire was translated into Turkish and presented to an expert panel, after which a pilot study was carried out with 20 patients for linguistic equivalence and cultural adaptation. The reliability of the AFEQT questionnaire was determined using Cronbach’s alpha and item-total correlation coefficient analyses.
Results: The Cronbach’s alpha value was found to be 0.91, and the scale and subscale item-total correlation values ranged from 0.36 to 0.91. The validity of the AFEQT questionnaire was determined by construct, concurrent, and discriminant validity analyses. The factor loads of the AFEQT questionnaire ranged from 0.37 to 0.94 and the ratio was χ2/df=2.43 in the confirmatory factor analysis. A negative and highly significant relationship was found in concurrent validity between the AFEQT questionnaire and the AFSS. When AF risk factors were compared with the AFEQT questionnaire, it showed that AF-related risk factors negatively affected patients’ quality of life. The AFEQT questionnaire was suitable in terms of discriminant validity.
Conclusion: The Turkish AFEQT questionnaire was found to be reliable and valid; therefore, we recommend its use to evaluate the quality of life of patients with AF.

Keywords: Atrial fibrillation, AFEQT Questionnaire, validity and reliability


Fatma Güneş, Sakine Boyraz. Effect of atrial fibrillation on quality of life (AFEQT) questionnaire: A Turkish validity and reliability study. . 2021; 49(3): 223-232

Sorumlu Yazar: Fatma Güneş, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar