. 2016; 44(6): 521-523 | DOI: 10.5543/tkda.2016.39969  

Yenidoğanda umblikal ven yoluyla aort balon valvüloplastisi: Ülkemizdeki ilk tecrübe

Kemal Nişli, Serra Karaca, Aygün Dindar
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı

Özet– Ciddi doğumsal aort kapak darlığı tedavisinde balon valvüloplasti, işlem sonrası aort yetersizliği gelişmesi riski ve orta dönemde tekrar daralma gelişebilmesine karşın etkin bir tedavi şeklidir. Yenidoğanda kritik veya ciddi aort darlığının balonla genişletilmesi için en uygun damar yaklaşımı konusunda ise fikir birliği yoktur. Yenidoğanın kritik aort darlığı acilen ve etkin bir şekilde tedavi edilmelidir. Cerrahi tedavi dikkate değer morbidite ve mortalite ile ilişkilendirilmiştir. Kateter yoluyla tedavi cerrahi tedavi ile kıyaslandığında bu grup hastalarda önemli avantajlara sahiptir. Perkütan balonla genişletme darlığın acil olarak giderilmesi için sıklıkla kullanılır ve bu tedavi için çeşitli damar yaklaşımları mevcuttur. Kritik aort darlığı ve aort koarktasyonun kateter yoluyla tedavisinde umblikal arter ve ven yaklaşımı çok az sayıda hastada denenmiştir. Umblikal arter ve ven yaklaşımı yenidoğanın kritik aort darlığının balonla genişletilmesinde seçenek olarak düşünülmelidir. Mevcut kateterler ile 2.5 kg’ın altındaki bebeklerde dahi işlem güvenli, basit ve etkindir.

Anahtar Kelimeler: Aort stenozu, balon valvuloplasti, umblikal ven.


Balloon valvuloplasty for aortic stenosis using umbilical vein access in a newborn: First experience in Turkey

Kemal Nişli, Serra Karaca, Aygün Dindar
İstanbul University İstanbul Medical Faculty Pediatric Cardiology Department

Summary– Balloon valvuloplasty is an effective therapy for severe congenital aortic valve stenosis, with mild aortic insufficiency and minimal intermediate-term restenosis.
No consensus currently exists regarding optimal vascular approach for balloon dilatation in newborns with critical or severe aortic valve stenosis. Critical aortic valve stenosis in newborns must be treated promptly and effectively. Transcatheter therapy may offer marked advantages, as surgical therapy has been associated with significant rates of morbidity and mortality. Percutaneous balloon dilatation is usually performed as emergent therapy of valve stenosis, with various options for vascular approach. While umbilical artery and vein access is rarely used in the treatment of critical aortic valve stenosis and aortic coarctation, this approach is a safe, simple, and effective choice for balloon dilatation in newborns, even in those weighing under 2.5 kg.

Keywords: Aortic stenosis, balloon valvuloplasty, umbilical vein.


Kemal Nişli, Serra Karaca, Aygün Dindar. Balloon valvuloplasty for aortic stenosis using umbilical vein access in a newborn: First experience in Turkey. . 2016; 44(6): 521-523

Sorumlu Yazar: Serra Karaca, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar