. 1995; 23(1): 21-25

Akut Miyokard İnfarktüsündeki Kardiyojen Şokta İntra-Aortik Balon Pompası Uygulaması

Nuran YAZICIOĞLU1, Rasim ENAR1, Murat ERŞANLI1, Ayhan BALTAY1
İ. Ü. Kardiyoloji Enstitüsü, Haseki, İstanbul

Koroner yoğun bakım ünitesinde Aralık 1990-Nisan 1993 tarihleri arasında akut miyokard infarktüsünde (AMİ) kardiyojen şok (KŞ) gelişen ve intraaortik balon pompası (IABP) endikasyonu konulan 42-78 yaşları arasında 41 hasta incelendi. Bu olgulardan 20'sine IABP uygulandı (grup A). Çeşitli sebeplerle IABP uygulama imkanı olmayan 21 hasta (grup B) ise medikal tedavi ile izlendi. Grup A'da eski angina anamnezi, inisyal nabız ve zirve CPK enzin değerleri daha yüksek bulundu. Bunun dışında, iki grup arasında anlamlı farklılık görülmedi. Grup A'da 14, grup B'de 15 hasta hastanede öldü; arada anlamlı farklılık saptanmadı. Grup A'da yaşayan ve ölen hastalar karşılaştırıldıklarında, yaşayanların anlamlı derecede daha genç, inisyal nabızları daha hızlı, PCW basınçları daha düşük ve IABP takılma zamanı daha erken hastalar olduğu saptandı. Bu prognostik faktörler B grubunda anlamlı olarak tesbit edilmedi. IABP uygulamasından sonra grup A'da klinik ve hemodinamik yararı saptamak için yapılan ölçümlerde arteryel PO2'nin 57.8±13.6'dan 79.5±16.8 mmHg'ye (p<0.005) yükseldiği, ortalama pulmoner arter basıncı ve pulmoner arter tıkalı basıncının ise 33±5.3 mmHg ve 22±4.6 mmHg'den 27.3±5.9 ve 18.5±5.1 mmHg'e düştüğü (p<0.025, p<0.05) saptandı. Üç hastada 2-5. günlerde 2 femoral emboli ve 1 gangren tehdidi dışında komplikasyon gözlenmedi. Sonuç olarak AMİ'de KŞ vakalarında hastane içi mortalitenin IABP kullananlarla, kallanmayanlar arasında değişmediği saptandı. IABP'un arteryel PO2'yi yükseltip ortalama pulmoner arter basıncı ve pulmoner arter tıkalı basıncını düşürdüğü ve özellikle genç olan hastalarda erken dönemde prognoz üzerinde pozitif etkili bir tedavi şekli olabileceği düşünüldü.

Anahtar Kelimeler: İntra-aortik balon pompası, kardiyojen şok, akut nıiyokard infarktüsü


Intra-aortic Balloon Counterpulsation in Cardiogenic Shock During Acute Myocardial Infarction

Nuran YAZICIOĞLU1, Rasim ENAR1, Murat ERŞANLI1, Ayhan BALTAY1

Forty-one patients (aged 42-78 years) with cardiogenic shock due to acute myocardial infarction (AMI) who required intra-aortic balloon counterpulsation (IABP) were included in the study. The patients were followed between December 1990 and April 1993. IABP was administered in 20 patients (group A); 21 patients in whom IABP was not installed for various reasons were followed up medically (group B). No significant difference between the two groups was found other than a history of previous angina, higher initial pulse rates and higher CPK peak values in group A. Fourteen patients in group A and 15 patients in group B died (statistically not significant). When the 6 surviving patients in group A and 14 dead patients were compared, the surviving patients were found to be younger, had a faster pulse on admission, lower pulmonary capillary wedge pressures. Furthermore, IABP was administered earlier to the surviving patients. These prognostic factors, were not observed in group B. The parameters measured to evaluate the clinical and hemodynamic benefit of IABP in group A revealed an increase in arterial PO2 from 57.8±13.6 to 79.5±16.8 mmHg (p<0.005) and a decrease in mean pulmonary artery pressure and pulmonary capillary wedge pressure from 33±5.3 and 22±4.6 mmHg to 27.3±5.9 and 18.5±5.1 mmHg (p<0.025, p<0.05), respectively. Complications were observed in 3 patients: Two femoral emboli between days 2-5 and one threat of gangrene. It was concluded that the in-hospital mortality was unchanged by IABB. The observation that IABP administration for treating cardiogenic shock during acute MI led to an increase in arterial PO2 and a decrease in mean pulmonary artery pressure and pulmonary capillary wedge pressure suggests that it might have a beneficial effect on prognosis especially in young patients with moderately evelated pulmonary capillary wedge pressure.

Keywords: Intra-aortic balloon pump, cardiogenic shock, acute myocardial infarction


Nuran YAZICIOĞLU, Rasim ENAR, Murat ERŞANLI, Ayhan BALTAY. Intra-aortic Balloon Counterpulsation in Cardiogenic Shock During Acute Myocardial Infarction. . 1995; 23(1): 21-25


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar