. 2002; 30(11): 710-718

Perkütan Koroner Anjioplasti Sonrası Gelişen Restenozun ve Restenoza Etki Eden Faktörlerin Tedavisi

Özcan ÖZDEMİR1, Ahmet Duran DEMİR1, Emine KÜTÜK1
Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Ankara

Oldukça yüksek başarı oranlarına sahip cerrahi dışı bir revaskülarizasyon metodu olan koroner anjioplastinin en büyük kısıtlılığı restenoz gelişimidir. Restenoza etki eden bir çok faktör vardır ve restenoz gelişim mekanizmasının anlaşılması ile bu konuda yapılan çalışmaların başarı oranları da artacaktır. Geçmişteki çalışmaların çoğunun başarısızlıkla sonuçlanmasına karşın, elde edilen sonuçlar gelecekteki tedavi modaliteleri açısından günümüzde daha iyimser bir görüş hakimdir. Günümüzde yeni gelişmeler restenozun önlenebileceğini düşündürmektedir. Bu yazıda restenozun önlenmesi ve tedavisi amacıyla yapılmış çalışmalar ve bu konudaki son gelişmeler üzerinde durulmuştur. Yazıda belirtilen, bazı farmakolojik ajanlar, anjiyoplasti tekniğindeki gelişmeler, ilaç kaplı stentler ve genetik tedavi yaklaşımları resetnozun önlenmesinde umut verici ilerlemelerdir. Perkütan koroner girişimlerin en önemli komplikasyonu ve sınırlaması olan restenozun önlenmesi cerrahi dışı bu revaskülarizasyon işlemlerinin çok daha etkili ve yaygın olarak kullanımına olanak sağlayacaktır.



Treatment of Restenosis and Factors Predisposing Restenosis Following Coronary Angioplasty

Özcan ÖZDEMİR1, Ahmet Duran DEMİR1, Emine KÜTÜK1

Restenosis following coronary angioplasty still remains the major limitation of this procedure. A variety of factors can effect the rate of restenosis. With better understanding of the mechanism of restenosis, the success of trials to prevent will also improve. In spite of many past treatment failures and continued frustration by clinical consequences of restenosis, we have gained enormous insights and now have optimism regarding more definite future therapeutic strategies. Recent developments seem to prevent the restenosis. The aim of this paper is provide a review of therapeutic trials to decrease the rate of restenosis and management of patients with restenosis. Some pharmacologic agents, advances in angioplasty techniques, drug-eluting stents and new genetic treatment modalities, reported in this paper, are hopeful advancements. Prevention of the restenosis will give us an opportunity to perform these non-surgical revascularization procedures in more widespread fashion and effectively.



Özcan ÖZDEMİR, Ahmet Duran DEMİR, Emine KÜTÜK. Treatment of Restenosis and Factors Predisposing Restenosis Following Coronary Angioplasty. . 2002; 30(11): 710-718


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar