. 2017; 45(7): 590-598 | DOI: 10.5543/tkda.2017.38085  

Orta yaşlı Türk yetişkinlerinde ölüm riski: Total ve HDL kolesterol ondabir dilimlerince bağımsız olarak öngörülmüyor

Altan Onat1, Günay Can2, Muhammed Keskin3, Volkan Çamkıran4, Ahmet Okan Uzun3, Hüsniye Yüksel1
1İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul
2İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kamu Sağlığı Ana Bilim Dalı, İstanbul
3Siyami Ersek Kalp Damar Cerrahi Merkezi, İstanbul
4Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul

Amaç: Total kolesterol (TK) ile yüksek-yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-C) düzeylerinin TEKHARF Çalışması’nda kapsanan orta yaşlı katılımcılarda genel mortalite ile öne dönük ilişkisini ayrıntılı biçimde belirlemektir.
Yöntemler: Başlangıçtaki lipid değişkenleri cinsiyete özgü ondabir dilimlerde analiz edildi. Başlangıçtaki yaşın 45–84 olarak alınma ölçütü 2121 erkek ile kadının içerilmesine izin verdi. Cox regresyon analizleri uygulandı.
Bulgular: Ortalama 8.85±4.4 yıllık izlemede ölüm 237 kadın ile 306 erkekte saptandı. Yaş sigara içiciliği, lipid düşürücü ve antihipertansif ilaç kullanımı, başlangıçta diyabet ve koroner kalp hastalığına ayarlamadan sonra ve en alt ondabir dilim referent olarak alınınca, ne TK (sırasıyla, p trend =0.94 ve 0.96), ne de HDL-C kategorileri (sırasıyla, p trend =0.20 ve 0.31) iki cinsiyette de mortaliteyi anlamlı öngörmedi. TK dilimleri, kadınlardaki hazard oranlarının 2.–5. dilimlerde erkektekilere göre ayna halini sergileme eğilimleri ile ayrıştılar.
Sonuç: Total kolesterol ondabir dilimlerine ilişkin bulgular, erkektekine kıyasla, kadında en alt dilimde göreli yüksek ölüm oranına atfedilebilir ki bu da anılan dilimde otoimmün sürecin indüklediği yüksek riski yansıtır. Yüksek-yoğunluklu lipoprotein kolesterole ilişkin gözlemlerimiz >50 mg/dL düzeylerinin yangısal dönüşüme uğradığını desteklemektedir. Bu saptamalar önemli klinik çıkarımlar taşır.

Anahtar Kelimeler: Yüksek-yoğunluklu lipoprotein kolesterol, ölüm riski, cinsiyet, Türk Erişkinlerinde Kalp Hastalığı ve Risk Faktörleri çalışması, total kolesterol.


Tenth categories of total and HDL cholesterol fail to independently predict death risk in middle-aged Turkish adults

Altan Onat1, Günay Can2, Muhammed Keskin3, Volkan Çamkıran4, Ahmet Okan Uzun3, Hüsniye Yüksel1
1Department of Cardiology, İstanbul University Cerrahpaşa Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey
2Department of Public Health, İstanbul University Cerrahpaşa Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey
3Department of Cardiology, Siyami Ersek Center for Cardiovascular Surgery, İstanbul, Turkey
4Department of Cardiology, Koç University Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey

Objective: The aim of this study was to delineate in detail the longitudinal association of total cholesterol (TC) and high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) levels with overall mortality in middle-aged participants of the biennial Turkish Adult Risk Factor study.
Methods: Baseline lipid variables were analyzed in sex-specific deciles. A baseline age of 45 to 84 years as an inclusion criterion led to the enrollment of 2121 men and women. Cox regression analyses were performed.
Results: Deaths were recorded in 237 and 306 women and men, respectively, during a mean 8.85±4.4 years of follow-up. After adjustment for age, smoking status, lipid-lowering and antihypertensive drug usage, prevalent diabetes, and coronary heart disease, and using the lowest decile as referent, neither TC (p trend=0.94 and 0.96, respectively), nor HDL-C categories (p trend=0.20 and 0.31, respectively) were significantly predictive of mortality in either gender. TC deciles exhibited a gender difference insofar as hazard ratios in females tended to be reciprocal to those in males in deciles 2 through 5.
Conclusion: The findings on TC deciles may be attributed to a comparatively higher death rate in the female (compared with male) bottom decile, reflecting the autoimmune process-induced elevated risk in the lowest decile. Observations on HDL-C confirmed presumed pro-inflammatory conversion in levels >50 mg/dL. These results have important clinical implications.

Keywords: High-density lipoprotein cholesterol, mortality risk, sex, Turkish Adult Risk Factor study, total cholesterol.


Altan Onat, Günay Can, Muhammed Keskin, Volkan Çamkıran, Ahmet Okan Uzun, Hüsniye Yüksel. Tenth categories of total and HDL cholesterol fail to independently predict death risk in middle-aged Turkish adults. . 2017; 45(7): 590-598

Sorumlu Yazar: Altan Onat, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar