. 2000; 28(5): 282-288

Kronik Kritik Koroner Arter Darlığı ya da Tıkanıklığı Olanlarda Bölgesel Miyokard Fonksiyonunu Etkileyen Faktörler

A. Aziz KARADEDE1, Y.M.Sıddık ÜLGEN1, Murat SUCU1, Sait ALAN1, Nizamettin TOPRAK1
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Diyarbakır

Akut miyokard infarktüsünden sonra kollateral ve antegrad akımın bölgesel fonksiyonlar üzerine etkisi oldukça fazla araştırıldığı halde, kronik koroner arter lezyonu olanlarda bunların ve diğer bazı faktörlerin bölgesel miyokard fonksiyonlarına etkileri hakkında araştırmalar yetersiz ve oldukça çelişkilidir. Çalışmamızda, kronik sol ön inen koroner arter (LAD) darlığı olanlarda bölgesel miyokard fonksiyonlarına, kollateral akımın, antegrad akımın, darlığın derecesinin ve yerinin (proksimal, orta) etkilerini araştırdık. Bu amaçla hastanemiz kateter Iaboratuarında koroner anjiyografi ve ventrikülografisi yapılan 121 hasta incelendi. Bunlar üç gruba bölündü. Grup A (n=l4); normal koroner anjiyografi ve ventrikülografisi olan kontrol grubunu, grup B (n=65); LAD'de %75 ve üstünde kritik darlığı olan ve grup C (n=42); LAD'si tam tıkalı olan hastaları içermekteydi. Sol ön inen arter bölgesi anterobazal, orta anterior, anteroapikal ve apeks olarak dört bölgeye ayrıldı. Her bölgenin duvar hareketi sistol ve diyastol sonu hemiaksiyal uzunluğundaki fraksiyonel kısalma ile değerlendirildi . Grup C'de tüm segmentlerin bölgesel fonksiyonları grup A ve B'ye göre oldukça kötüydü. Grup B'de her bölgenin fonksiyonuna TIMI antegrad akımın oldukça önemli etkisi vardı. Ayrıca Grup B, LAD darlığı %75-90 arası ve %90'nın üstü olarak iki alt gruba ayrıldığında, orta anterior ve anteroapikal segmentlerin bölgesel fonksiyonları %75-90 arası LAD darlığı olanlarda daha iyiydi. Grup B'de bölgesel fonksiyonlar üzerine lezyonun yerinin ve kollateral akımın (özellikle %90'nın üstündeki darlıklarda) derecesinin etkisinin olmadığı görüldü. Grup C'de ise antegrad akım ile bölgesel fonksiyonlar arasında herhangi bir ilişki yoktu. Bunlarda kollateral akımın derecesi bölgesel fonksiyonlar üzerine oldukça etkiliydi. TIMI 3 akımı olanların TIMI 2 ve 1'e göre sol ventrikül fonksiyonları tüm bölgelerde daha iyiydi. TIMI 1 ve 2 arasında anlamlı bir farklılık yoktu. Yine bu grupta proksimal yerleşimli LAD darlıklarında anterobazal bölgenin fonksiyonları orta kısımdakilere göre daha kötü olma eğilimindeydi. Sonuç olarak, kritik LAD darlığı olanlarda bölgesel fonksiyonlar üzerine antegrat akım ve darlığın şiddeti etkiliyken (özellikle orta anterior ve anteroapikal bölgeye), LAD tam tıkalı olanlarda bölgesel fonksiyonlara kollateral akımın derecesi ve lezyonun yerleşim yerinin (özellikle anterobazal bölgeye) etkisi vardır.

Anahtar Kelimeler: Sol ön inen arter, bölgesel fonksiyonlar, kollateral akım, antegrad akım


Factors Affecting Regional Myocardial Function in Patients with Chronic Critical Coronary Artery Stenosis or Occlusion

A. Aziz KARADEDE1, Y.M.Sıddık ÜLGEN1, Murat SUCU1, Sait ALAN1, Nizamettin TOPRAK1

Although the effects of collateral and antegrade flow on regional functions after acute myocardial infaretion have been intensively investigated, the effects of these and some other factors on regional myocardial functions in patients with chronic coronary artery lesions have not been adequately interrogated yet and results remains rather controversial. In our study, we have investigated effects of collateral and antegrade flow and degree and location of stenosis (proximal or middle) on regional myocardial functions in patients with chronic left anterior descending (LAD) artery stenosis. For this purpose 121 patients whose coronary angiography and ventriculography were performed in our catheterization laboratory were divided into three groups. Group A, control group (n= 14) was consisted of patients with normal angiographic and ventriculographic evaluation. Group B had patients with critical narrowing >%75 in LAD (n=65) and group C had patients with total occlusion in LAD (n=42). Regional wall motion was expressed as the fractional changes from end-systolic to enddiastolic hemiaxial length. The territory of LAD was divided into four segments as anterobasal, mid anterior anteroapical and apex. Regional function of all segments in group C were very low compared to group A and B. In group B, there was a significant effect of TIMI antegrade flow to each regional function. Moreover, a subgroup analysis considering LAD stenosis between %75-90 and >%90 demonstrated a better mid anterior and anteroapical function in the former. Location of the lesion and collateral flow in group B and antergrade flow in group C had no relation with regional function , but collateral flow in group C had significant relation. Patients with TIMI 3 flow had better left ventricular functions in all segments compared to TIMI 1 and 2 patients whereas, no significant difference was demonstrated between TIMI 1 and 2 patients. Furthermore, in this group, anterobasal function in proximal LAD lesions were worse tendeney than those in the middle. Conclusively, antegrade flow and severity of stenosis have effective on regional function (especially in mid anterior and anteroapical) in patients with critical LAD stenosis whereas, the degree of collateral flow and location of the lesion have a significant effect on regional function in patients with total LAD occlusion (especially in anterobasal region).

Keywords: Left anterior descending artery, regional function, collateral flow, antegrade flow


A. Aziz KARADEDE, Y.M.Sıddık ÜLGEN, Murat SUCU, Sait ALAN, Nizamettin TOPRAK. Factors Affecting Regional Myocardial Function in Patients with Chronic Critical Coronary Artery Stenosis or Occlusion. . 2000; 28(5): 282-288


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar