. 1993; 21(2): 90-92

Açık Kalp Cerrahisinde Aort Kros Klempi Kaldırıldıktan Sonra Oluşan Ventriküler Fibrilasyonun Önlenmesi

Ergun SALMAN1, Murat ÖZEREN1, Mete HIDIROĞLU1, Ertan YÜCEL1
SSK Ankara Hastanesi Kalp-Damar Cerrahi Kliniği, Ankara

Kalp cerrahisinde aort kros klempi kaldırıldıktan sonra ventriküler fibrilasyon oluşması sık rastlanan bir durumdur. Ventriküler fibrilasyon ve konturşoklar ile tedavisi ise miyokardial injuriye katkıda bulunan olaylardır. Aort kros klempi kaldırılmadan önce verilen intravenözlidokainin etkilerini araştırmak için çalışma grubu olarak seçilen 20 hastaya aort kros klempi kaldırılmasından üç dakika önce 200 mg. intravenöz lidokalin verildi. Kontrol grubundaki 22 hastaya ise herhangi bir medikasyon yapılmadı. Multipl temel değişkenler (klemp zamanları, medikasyonlar, cerrahinin yaygınlığı ve tipi) her iki grupta benzerdi. Aort kros klempi kaldırıldıktan sonra çalışma grubundaki 20 hastanın 5 inde, kontrol grubundaki 22 hastanın ise 17 sinde ventriküler fibrilasyon oluştu (p<0.05). Fibrile olgularda çalışma grubunda ortalama 1.46 konturşok, kontrol grubunda ise ortalama 2.66 konturşok gerekti (p<0.05). Serum potasyum seviyesi keza lidokainden bağımsız olarak ventriküler fibrilasyon insidensini etkiledi. Yüksek serum potasyum seviyeleri daha düşük ventriküler fibrilasyon insidensi ile birlikte idi. Bütün potasyum seviyelerinde lidokain bağımsız olarak koruyucu etki gösterdi, lidokain ve yüksek serum potasyum seviyesi kombinasyonu ise fibrilasyondan korumada en büyük etkiye sahipti.

Anahtar Kelimeler: Ventriküler fibrilasyon, lidokain, defibrilasyon, açık kalp cerrahisi


Prevention of Ventricular Fibrillation After Aortic Declamping During Cardiac Surgery

Ergun SALMAN1, Murat ÖZEREN1, Mete HIDIROĞLU1, Ertan YÜCEL1

Ventricular fibrillation is common after aortic declamping during cardiac surgery. Ventricular fibrillation and its treatment with countershock increases the myocardial injury. In order to evaluate the effects of lidocaine who were given intravenously, 200 mg lidocaine was given 3 minutes before aortic declamping to 20 patients who were selected as a study group. No medication was given before aortic declamping to 22 patients in the control group. Several baseline variables were similar in the two groups (clamp times, medications, the extent and type of surgery). Ventricular fibrillation occurred after aortic declamping in 5 of 20 patients in the study group and 17 of 22 patients in the control group (p<0.05). A mean of 1.64 countershock in the study group and mean of 1.64 countershock in the study group and mean 2.66 countershocks in the control group were necessary in cases with fibrillation (p<0.05). The serum potassium level also affected the incidence of ventricular fibrillation independently of lidocaine. Elevated serum potassium levels were associated with a lower incidence of ventricular fibrillation. Although lidocaine was independently protective at all potassium levels, the combination of lidocaine and a high serum potassium level had the greatest effect in preventing fibrillation.

Keywords: Ventricular fibrillation, lidocaine, defibrillation, open heart surgery


Ergun SALMAN, Murat ÖZEREN, Mete HIDIROĞLU, Ertan YÜCEL. Prevention of Ventricular Fibrillation After Aortic Declamping During Cardiac Surgery. . 1993; 21(2): 90-92


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar