. 2010; 38(6): 426-428

Yirmi beş yıldır belirti vermeyen perikart saçmaları: Olgu sunumu

Murat Başkurt, Cüneyt Koçaş, Murat K Ersanlı, Tevfik Gürmen
İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü, Haseki, İstanbul

Kalbe saplanmış saçma taneleri klinik olarak sessiz olabilir ve herhangi bir kardiyovasküler bozukluğa yol açmayabilir. Yetmiş bir yaşında kadın hasta eforla ortaya çıkan göğüs ağrısı yakınmasıyla başvurdu. Hastanın fizik muayene ve yüzey elektrokardiyogramı normal idi. Egzersiz testinde pozitif sonuç alınması üzerine başvurulan koroner anjiyografide de sadece önemli olmayan koroner lezyonlara rastlandı. Floroskopide boyun bölgesinde saçma taneleri görüldü; iki saçma tanesinin de kalp gölgesi içinde eşzamanlı hareket ettiği izlendi. Transtorasik ve transözofageal ekokardiyografide perikart efüzyonu bulgusuna rastlanmadı. Bilgisayarlı tomografi incelemesinde saçma taneleri perikart alanında sol diyafram üzerinde görüldü. Hastanın öyküsünden, 25 yıl önce oğlu tarafından ateşlenen bir tüfekle kazara vurulduğu ve asemptomatik olduğu için cerrahi planlanmadığı öğrenildi.

Anahtar Kelimeler: Yabancı cisim, kalp yaralanması, perikart/yaralanma, ateşli silah yaralanması


Retained pericardial pellets for 25 years: a case report

Murat Başkurt, Cüneyt Koçaş, Murat K Ersanlı, Tevfik Gürmen
Department of Cardiology, Cardiology Institute, İstanbul University, Istanbul, Turkey

Retained cardiac pellets are clinically silent foreign bodies that do not cause any cardiovascular disturbance. A 71-year-old woman presented with exertional chest pain. Her physical examination and surface electrocardiogram were normal. After a positive treadmill test, coronary angiography was performed which showed nonsignificant coronary lesions. During fluoroscopy, several pellets were observed throughout the neck and two of them were simultaneously moving within the heart shadow. Transthoracic and transesophageal echocardiography showed no evidence for pericardial effusion. Computed tomography scans of the chest showed the pellets above the left diaphragm in the pericardial area. Her past medical history revealed an accidental shot from a pellet rifle by her son 25 years before, at which time no surgical intervention was planned as she had been asymptomatic.

Keywords: Foreign bodies, heart injuries, pericardium/injuries, wounds, gunshot


Murat Başkurt, Cüneyt Koçaş, Murat K Ersanlı, Tevfik Gürmen. Retained pericardial pellets for 25 years: a case report. . 2010; 38(6): 426-428

Sorumlu Yazar: Murat Başkurt, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar