. 2023; 51(3): 196-201 | DOI: 10.5543/tkda.2022.37011  

Hemogram indeksleri ST-segment yükselmeli myokart enfarktüsü hastalarında oksidatif stresi öngörebilir

Belma Kalaycı1, Ayse Ceylan Hamamcıoğlu2, Süleyman Kalaycı3
1Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Zonguldak, Türkiye
2Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, Zonguldak, Türkiye
3Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü, Zonguldak, Türkiye

Amaç: Oksidatif stress ateroskleroz ve akut koroner sendrom gelişimi ile yakından ilişkilidir. Bu çalışmada ST-segment yükselmeli miyokard enfarktüsü hastalarında hemogram indeksleri ile oksidatif stres parametreleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık.

Yöntemler: ST-segment yükselmeli miyokard enfarktüsü 61 hasta üzerinde yapılan çalışmamız tek merkezli, prospektif ve kesitseldi. Koroner anjiyografi öncesinde alınan peripheral ven kanından homegram indeksleri ve oksidatif stress parametrelei olan total oksidatif durum (TOS), total antioksidatif surum (TAS) ve oxidative stress indexi (OSI) incelendi. Toplam on beş hemogram indexi incelendi.

Bulgular: Çalışma hastalarının çoğu erkekti (%78) ve ortalama yaş 59,3 ± 12,2 idi. Ortalama korpüsküler hacim (MCV) değeri ile TOS ve OSI değerleri arasında negatif ve orta düzeyde anlamlı korelasyon saptandı (r = −0,438, r = −0,490, P < 0,001). Ortalama korpüsküler hemoglobin (MCH) ile TOS ve OSI değerleri arasında negatif ve orta derecede anlamlı bir korelasyon bulundu (r = −0,487, r = −0,433, P < 0,001). Kırmızı hücre dağılım genişliği (RDW) değeri TOS ile pozitif ve orta düzeyde korele olarak bulundu (r = 0,537, P < 0,001). RDW ile OSI değeri arasında da orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkili bulundu (r = 0.410, P = 0,001). ROC analizinde MCV, MCH ve RDW değerlerinin TOS ve OSI değerlerini tahmin etmede başarılı olduğu bulunmuştur.

Sonuç: MCV, MCH ve RDW düzeylerinin ST-segment yükselmeli miyokard enfarktüslü hastalarda oksidatif stresi öngördüğü sonucuna vardık.

Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, hemogram, myocardial enfarktüs, oksidatif stress


Hematological Incidies May Predict Oxidative Stress in Patients with ST-segment Elevation Myocardial Infarction

Belma Kalaycı1, Ayse Ceylan Hamamcıoğlu2, Süleyman Kalaycı3
1Zonguldak Bulent Ecevit University, School of Medicine, Department of Cardiology, Zonguldak, Türkiye
2Zonguldak Bulent Ecevit University, Faculty of Pharmacy, Department of Biochemistry, Zonguldak, Türkiye
3Zonguldak Ataturk State Hospital, Department of Cardiology, Zonguldak, Türkiye

Objective: Oxidative stress is closely related to the development of atherosclerosis and acute coronary syndromes. In this study, we aimed to examine the relationship between hemogram indices and oxidative stress parameters in patients with ST-segment elevation myocardial infarction.

Methods: A single-centered, prospective, and cross-sectional study was performed in 61 patients with ST-segment elevation myocardial infarction. Before coronary angiography, in the blood samples taken from the peripheral vein, hemogram indices and oxidative stress parameters such as total oxidative status, total antioxidant status, and oxidative stress index were examined. We examined a total of 15 hemogram indices.

Results: Most of the study patients were male (78%), and the mean age was 59.3 ± 12.2 years. Mean corpuscular volume value was found to be negatively and moderately significantly correlated with total oxidative status and oxidative stress index values (r = −0.438, r = −0.490, P < 0.001). A negative and moderate significant correlation was found between mean corpuscular hemoglobin and total oxidative status and oxidative stress index values (r = −0.487, r = −0.433, P < 0.001). Red cell distribution width value was found to be positively and moderately correlated with total oxidative status (r = 0.537, P < 0.001). Red cell distribution width was also found to be moderately and statistically significantly correlated with oxidative stress index value (r = 0.410, P = 0.001). In receiver operating characteristic analysis, mean corpuscular volume, mean corpuscular hemoglobin, and red cell distribution width levels have been successful in predicting total oxidative status and oxidative stress index.

Conclusions: We conclude that mean corpuscular volume, mean corpuscular hemoglobin, and red cell distribution width levels predict oxidative stress in patients with ST-segment elevation myocardial infarction.

Keywords: Acute coronary syndrome, hemogram, myocardial infarction, oxidative stress


Belma Kalaycı, Ayse Ceylan Hamamcıoğlu, Süleyman Kalaycı. Hematological Incidies May Predict Oxidative Stress in Patients with ST-segment Elevation Myocardial Infarction. . 2023; 51(3): 196-201

Sorumlu Yazar: Belma Kalaycı, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar