. 2018; 46(4): 260-267 | DOI: 10.5543/tkda.2018.36151  

STEMİ’li hastalarda monosit / yüksek dansiteli lipoprotein oranı ve Selvester QRS skoru arasındaki ilişki

Lütfü Aşkın, Mustafa Çetin, Serdar Türkmen, Hakan Taşolar, Erdal Aktürk
Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü, Adıyaman

Amaç: Monositlerin yüksek yoğunluklu lipoproteine (MHR) oranı kardiyovasküler hastalıkta yeni bir prognostik faktör olarak son zamanlarda önerilmektedir. Çalışmalar ST yükselmeli miyokart enfarktüsü (STEMİ) prognozunun tahmini için Selvester QRS skorunun değerini belgeledi. Bununla birlikte, STEMİ hastalarında QRS skoru ile MHR arasındaki ilişkiyi inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada STEMİ’li hastalarda MHR ve QRS skoru arasındaki ilişki incelenmiştir.
Yöntemler: ST yükselmeli miyokart enfarktüslü 99 ardışık hasta Haziran ve Eylül 2016 yılları arasında geriye dönük olarak değerlendirildi. Tüm hastalarda EKG, monosit sayısı ve lipid panellerinin (1. gün, 2. gün ve sonra) seri ölçümleri yapıldı ve ardından MHR bu zaman noktalarında hesaplanmıştır. Hastalar, tahmin edilen enfarktüs boyutuna göre medyan değerlere göre iki gruba ayrıldı: QRS skoru <6 ve QRS skoru ≥6.
Bulgular: Monositlerin yüksek yoğunluklu lipoproteine oranı hastanede 1. günde yüksek QRS skor grubunda daha yüksekti (p=0.001). Tek değişkenli lojistik regresyon analizinde MHR değeri QRS skoruyla ilişkiliydi ve QRS skorunun bağımsız tahmincisi olarak bulundu (OO: 0.390, %95 GA: 0.252–0.605, p<0.001).
Sonuç: Daha yüksek bir MHR, enflamasyon ve oksidatif stresin bir göstergesi olarak kullanılır ve yüksek bir QRS puanı ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Buna ek olarak, STEMİ hastalarında izlem sırasında bu skorların bağımsız bir önbelirleyicisi olduğuna karar verdik.

Anahtar Kelimeler: Ejeksiyon fraksiyonu, monosit/HDL oranı; Selvester QRS skor; ST elevasyonlu miyokart enfarktüsü.


The relationship between monocyte/high-density lipoprotein ratio and Selvester QRS score in patients with STEMI

Lütfü Aşkın, Mustafa Çetin, Serdar Türkmen, Hakan Taşolar, Erdal Aktürk
Department of Cardiology, Adıyaman University Training and Research Hospital, Adıyaman, Turkey

Objective: The ratio of monocytes to high-density lipoprotein (MHR) has recently been recommended as a new prognostic factor in cardiovascular disease. Studies have documented the value of the Selvester QRS score for prediction of prognosis of ST-elevation myocardial infarction (STEMI). However, no study has examined the association between the QRS score and MHR in patients with STEMI. The present study analyzed the relationship between MHR and QRS score in patients with STEMI.
Methods: A cohort of 99 consecutive patients who experienced STEMI between June and September 2016 was retrospectively evaluated. Serial electrocardiogram, monocyte count, and lipid panel measurements (day 1, day 2, and after discharge) were performed in all patients, and MHR was calculated. The patients were classified into 2 groups based on the median values according to the estimated infarct size: QRS score <6 and QRS score ≥6.
Results: The MHR was higher in the high QRS score group on day 1 in hospital (p=0.001). The MHR value was associated with QRS score in univariate logistic regression analysis and was found to be an independent predictor of the QRS score (Odds ratio: 0.390, 95% Confidence interval: 0.252–0.605; p<0.001).
Conclusion: A higher MHR serves as an indicator of inflammation and oxidative stress and was reported to be associated with a high QRS score. In addition, it was found to be an independent predictor of such scores during follow-up in patients with STEMI.

Keywords: Ejection fraction, monocyte to HDL ratio; Selvester QRS score; ST-elevation myocardial infarction.


Lütfü Aşkın, Mustafa Çetin, Serdar Türkmen, Hakan Taşolar, Erdal Aktürk. The relationship between monocyte/high-density lipoprotein ratio and Selvester QRS score in patients with STEMI. . 2018; 46(4): 260-267

Sorumlu Yazar: Lütfü Aşkın, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar