. 2009; 37(7): 488-489

Bilinci bozuk, yaşlı bir hastada erken dönemde kalp pilinde gelişen Reel sendromu

Farid Aliyev, Cengiz Çeliker, Cengizhan Türkoğlu, Fatma Nihan Turhan
Istanbul Üniversitesi, Kardiyoloji Enstitüsü, Kardiyoloji Abd, Istanbul, Türkiye

Reel sendromu Twiddler sendorumun nadir bir türüdür. Kalıcı kalp pilinin transvers eksen etrafında dönmesi ve elektrodun jeneratör çevresinde dolanması ile oluşur. Bilinci kapalı, ajitasyon halinde ve ekstremitelerinde kontrolsüz hareketler olan 83 yaşındaki bir erkek hastaya, semptomatik atriyum fibrilasyonu nedeniyle kalp pili takıldı. Kalp pilinin jeneratörü emilmeyen iplikle pektoral fasyaya sabitlendi. İşlemin ertesi gününde, pilin ventrikül fonksiyonunun çalışmadığı gözlendi. Floroskopik incelemede elektrodun jeneratör çevresine dolandığı görüldü. Onarım için yapılan acil girişimde, jeneratörü pektoral fasyada tutan ipliğin çözüldüğü izlendi. Hasar görmemiş olan aynı elektrot teli yeniden yerleştirilip jeneratöre bağlandı ve dikkatli bir şekilde pektoral fasyaya yeniden sabitlendi. İşlem sonrasında hastanın klinik durumu bilinç durumuyla birlikte hızlı bir düzelme gösterdi. Hastanın üç aylık takibi sırasında başka bir sorun görülmedi. Bilinç bozukluğu olan hastalar, çocuk ve yaşlılar bu ciddi ve yaşamı tehdit eden komplikasyona açık olduklarından, bu tür hastaların yakından takip edilmesi gerekir.

Anahtar Kelimeler: Atriyum fibrilasyonu/tedavi, elektrot yerleştirme, ekipman başarısızlığı, kalp pili.


Early development of pacemaker Reel syndrome in an elderly patient with cognitive impairment

Farid Aliyev, Cengiz Çeliker, Cengizhan Türkoğlu, Fatma Nihan Turhan
Department of Cardiology, Division of Pacing and Electrophysiology, İstanbul University Institute of Cardiology

Reel syndrome is a rare form of Twiddler’s syndrome and is characterized by rotation of permanent pacemaker on its transverse axis and rolling of the electrode around the generator. An 83-year-old man with severely impaired mental status, agitation, and uncontrolled movement of extremities underwent pacemaker implantation for symptomatic atrial fibrillation. The pacemaker generator was fixed to the pectoral fascia with nonabsorbable ligatures. On the next day, failure to capture the ventricle was noted. Fluoroscopic examination showed coiling of the electrode around the generator. During urgent intervention, the ligature of the generator was observed to be released from the pectoral fascia. The pacemaker lead was not damaged; therefore, the same lead was re-implanted, connected to the generator, and carefully fixed to the pectoral fascia. The patient showed rapid clinical improvement together with his mental status. No abnormality was detected during three months of follow-up. Patients with impaired consciousness, children, and older persons require a close follow-up because of their propensity to this serious and life-threatening complication.

Keywords: Atrial fibrillation/therapy, electrodes, implanted, equipment failure, pacemaker, artificial.


Farid Aliyev, Cengiz Çeliker, Cengizhan Türkoğlu, Fatma Nihan Turhan. Early development of pacemaker Reel syndrome in an elderly patient with cognitive impairment. . 2009; 37(7): 488-489

Sorumlu Yazar: Farid Aliyev, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar