. 2017; 45(5): 56-63 | DOI: 10.5543/tkda.2017.35572  

Yaşlı hastalarda infektif endokardit

Serap Şimşek Yavuz
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul

İnfektif endokardit (İE) nadir görülmesine karşın mortalitesi halen yüksek bir infeksiyon hastalığı olup, gittikçe artan bir şekilde yaşlılarda ortaya çıkmaktadır. Günümüzde gelişmiş ülkelerde İE’li hastaların üçte biri 70 yaş üzerindedir. Ülkemizde İE’li hastalarda yaş ortalaması halen 40–50 yaş arasında olmakla birlikte, ortalama yaşam süresinin uzaması ve yaşlı oranının artması nedeniyle önümüzdeki yıllarda daha fazla yaşlı İE hastasıyla karşılaşılacağı bir gerçektir. Olgu serilerinden elde edilen bilgilere göre, İE’li yaşlı hastalarda klinik seyir daha yavaş, vejetasyonlar daha küçük ve embolik olay sıklığı daha azdır. Ayrıca bu hastalarda daha fazla yabancı cisim bulunmakta ve sağlık bakımıyla ilişkili endokardit oranı da fazla olmaktadır. Etkenler sıklıkla ya sağlık bakımından edinilmiş stafilokoklar, ya da Streptococcus gallolyticus ve enterokoklar gibi barsak veya üriner yol kaynaklı bakterilerdir. Hastalık, gençlere göre çok daha mortal seyretmektedir, bunun en önemli nedenlerinden biri gerektiği durumlarda yaşlı hastalarda daha az cerrahi girişim uygulanmasıdır. Bunlara ek olarak yaşlı hastalarda antimikrobik tedavi de özelliklidir ve ciddi yan etki ve ilaç etkileşimi riski taşımaktadır. Tüm bu güçlüklerle başa çıkılabilmesi için, yaşlı İE’li hastaların tanı ve tedavisini geriatri, kardiyoloji, kalp cerrahisi ve infeksiyon hastalıkları uzmanlarından oluşan bir ekibin üstlenmesi oldukça önemlidir.

Anahtar Kelimeler: İnfektif endokardit, yaşlı.


Infective endocarditis in elderly patients

Serap Şimşek Yavuz
Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Istanbul University İstanbul Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey

Infective endocarditis (IE) is a rare disease, but it is still associated with high mortality and elderly represent a growing proportion of patients with this disease. At the moment, more than one third of the IE patients is over 70 years old in developed countries. Although mean age of patients with endocarditis is still between 40 and 50 years old in our country, it is a fact that more elderly patients with IE will be seen in the coming years because of the prolongation of the life span and the increase in the proportion of the elderly. According to the information obtained from the case series, the clinical presentation of elderly patients with IE was remarkable for a more indolent course, lower rates of embolism and smaller vegetation. Additionally IE was more frequently associated with health care and a prosthetic device among elderly patients. The leading causative organisms were either health-care associated staphylococci or Streptococcus bovis and enterococci originated from the digestive or the urinary tract. In addition, antimicrobial therapy is also difficult for elderly patients because of the higher rate of the side effects and drug interactions. In order to be able to cope with all these difficulties, elderly patients with IE should be managed by a team consisting of geriatric, cardiology and infectious diseases specialists and cardiac surgeons.

Keywords: Infective endocarditis, elderly.


Serap Şimşek Yavuz. Infective endocarditis in elderly patients. . 2017; 45(5): 56-63

Sorumlu Yazar: Serap Şimşek Yavuz, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar