. 2013; 41(6): 545-556 | DOI: 10.5543/tkda.2013.35487  

Atriyum fibrilasyonlu kalp yetersizliği bulunan hastalarda kardiyak resenkronizasyon tedavisi

Arda Şanlı Ökmen, İzzet Erdinler
İstanbul Memorial Ataşehir Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, İstanbul

Tedavi yöntemlerinde ilerlemelere rağmen kalp yetersizliği (KY) halen tüm dünyada yüksek prevalans, yüksek mortalite ve morbiditeye sahip bir problemdir. Kardiyak resenkronizasyon tedavisi (KRT), ileti kusuru sonucu ciddi senkronizasyon bozukluğu olan KY’li hastalar için vazgeçilmez, etkin bir tedavi yöntemi olmuştur. Atriyum fibrilasyonu (AF) prevalansı ileri KY’li hastalarda yüksek olmasına rağmen bu hastalar KRT çalışmalarının çoğuna alınmamış ya da düşük oranda temsil edilmişlerdir. KRT’nin etkinlik ve endikasyonlarının değerlendirildiği randomize çalışmalardaki hastaların sadece %2’si AF’lidir. Gözlemsel çalışmalar, randomize çalışma ve metaanalizler AF’li ve KY’li hastaların da sinüs ritmindeki hastalar gibi fonksiyonel kapasite, ‘ters yeniden biçimlenme’ hayat kalitesi ve hatta sağkalım açısından KRT’den benzer fayda gördüklerini göstermiştir. Bu yazıda KRT’ye ait klinik özellikler, etkinlik ve hız kontrolü yöntemleri ve bu yöntemlerin tedaviye etkileri değerlendirildi.

Anahtar Kelimeler: Atriyum fibrilasyonu, elektrokardiyografi, kalp pili, yapay/ standartlar; kardiyak resenkronizasyon tedavisi / standartlar; kalp yetersizliği; tedavi sonucu.


Cardiac resynchronization therapy in heart failure patients with atrial fibrillation

Arda Şanlı Ökmen, İzzet Erdinler
İstanbul Memorial Hospital, Department Of Cardiology, İstanbul, Turkey

Despite advances in treatment, heart failure (HF) remains a highly prevalent, worldwide problem with a high morbidity and mortality. Cardiac resynchronization therapy (CRT) has become an essential therapeutic tool in HF patients with significant dyssynchrony due to intrinsic conduction disease. Although the prevalence of atrial fibrillation (AF) in patients with advanced HF is high, those patients are excluded or underrepresented in most of the CRT trails. In randomized studies supporting the benefits and indications for CRT, only 2% of patients had AF. Observational studies, a randomized trial and several meta-analyses showed that HF patients with AF may experience benefits similar to patients with a sinus rhythm in terms of functional capacity and reverse remodeling, quality of life, and even survival. With this review, it was aimed to discuss the clinical issues related to CRT, efficacy, heart rate control strategies, and their effects on the therapy.

Keywords: Atrial fibrillation, electrocardiography, cardiac pacing, artificial /standards; cardiac resynchronization therapy/standards; heart failure; treatment outcome.


Arda Şanlı Ökmen, İzzet Erdinler. Cardiac resynchronization therapy in heart failure patients with atrial fibrillation. . 2013; 41(6): 545-556

Sorumlu Yazar: Arda Şanlı Ökmen, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar