. 1998; 26(9): 529-533

Türkiye'de 20-22 Yaş Erkeklerinde Konjenital Kalp Hastalıklarının Sıklığı

Hürkan KURŞAKLIOĞLU1, Cem BARÇIN1, Ata KIRILMAZ1, Kürşat ERİNÇ1, Sedat KÖSE1, Cemal SAĞ1, Ertan DEMİRTAŞ1
Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kardiyoloji ABD, Ankara

Konjenital kalp hastalıklarının (KKH) toplumda görülme sıklıkları ile bunlara eşlik eden diğer kardiyak malformasyonların bilinmesi, bu hastalıkların tanısında değer taşımaktadır. Bu çalışma Türkiye'de genç erişkin erkek nüfusundaki KKH sıklığını saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışma grubunu, 1972-1975 doğumlu olup, askerlik görevi için başvurmuş veya askerlik görevini yapmakta olan 1919813 erkek birey oluşturmuştur. Bu sayı, 1990 yıl genel nüfus sayımına göre bu yıllar arasında doğup, hayatta olan erkek nüfusun yaklaşık %73'ünü oluşturmaktadır. Bu bireylerden tarama sırasında kardiyak patolojisi olduğu düşünülenlerle, kardiyak yakınması veya öyküsü olanlar kardiyoloji kliniklerine sevk edilmiş ve ileri tetkik yöntemleriyle incelenmişlerdir. Bu hastalara ait tanılar retrospektif olarak taranmış ve KKH'ları kaydedilerek istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Mitral kapak prolapsusu, interatriyal septum anevrizması, gradient vermeyen subaortik membran, biküspid aorta, sol ventrikül yalancı tendon çalışma kapsamı dışında tutulmuştur. Sonuç olarak, saptayabildiğimizi KKH insidans çalışmaları içinde incelenen birey sayısı en fazla olan bu çalışma sonunda toplam 1407 (%0.07) hastada KKH belirlenmiştir. Bu hastalar içinde en sık rastlanan KKH atriyal septal defekt (%35) olup, bunu ventriküler septal defekt (%26), pulmoner stenoz (%13), Fallot tetrolojisi (%4.7), duktus arteriosus açıklığı (%4.5) izlemektedir.

Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, konjenital kalp hastalığı


Incidence of Congenital Heart Disease in Male, Young Adults in Turkey

Hürkan KURŞAKLIOĞLU1, Cem BARÇIN1, Ata KIRILMAZ1, Kürşat ERİNÇ1, Sedat KÖSE1, Cemal SAĞ1, Ertan DEMİRTAŞ1

Knowing about relative frequencies of congenital heart disease (CHD) and coexisting cardiac malfonnations has diagnostic importance, inasmuch as common 1esions should be considered before rarer lesions. The aim of this study is to determine the ineidence of CHD in male, young adults in Turkey. 1919813 male, bom in 1972- 1975 were examined during their military duty. The ones who were suspected or complaints or history to have cardiovascular disease were evaluated further in cardiology cilinics of different military hospitals. The patients who have CHD were determined retrospectively. Mitral valve prolapsus, interatrial septal aneurysm, bicuspid aortic valve, subaortic membrane w ithout gradient and left ventricular false tendon were excluded. We detected 1407 (%0.07) patients to have CHD. At least one of three commonest CHDs, atrial septal defects (%35) ventricular septal defect (%26), and pulmonary stenosis (%13) was detected in nearly %75 of these patients.



Hürkan KURŞAKLIOĞLU, Cem BARÇIN, Ata KIRILMAZ, Kürşat ERİNÇ, Sedat KÖSE, Cemal SAĞ, Ertan DEMİRTAŞ. Incidence of Congenital Heart Disease in Male, Young Adults in Turkey. . 1998; 26(9): 529-533


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar