. 1993; 21(5): 308-312

Ekokardiyografik Olarak Ölçülen Pulmoner Arter Çaplarının Fallot Tetralojisinin Tüm Düzeltmesindeki Yeri

Muhsin SARAÇLAR1, Süheyla ÖZKUTLU1, Y.Ergün ÇİL1, Sevim ÇİÇEK1, Metin DEMİRCİN1, A.Yüksel BOZER1
Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Pediatrik Kardiyoloji Ünitesi ve Toraks-Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Ankara

Fallot tetralojisinde, pulmoner arter çaplarının küçük olduğu durumlarda, tüm düzeltme ameliyatından sonra sağ ventrikül basıncının yükseldiği ve düşük kalp debisine yol açabildiği bilinmektedir. Bu konuya açıklık getirebilmek amacıyla ekokardiyografik olarak ölçülen sağ ve sol pulmoner arter çaplarının toplamının diyafragma düzeyinde ölçülen inen aorta çapına bölünmesiyle elde edilen pulmoner arter indeksinin tüm düzeltme ameliyatının mortalitesine etkisi araştırıldı. Fallot tetralojili 120 hastanın pulmoner arter ve inen aorta çapları ekokardiyografik olarak ölçüldü. Ölüm nedeni kanama ve ventriküler fibrilasyon olarak kabul edilen üç hasta çalışmaya dahil edilmedi. Pulmoner arter indeksi 1.5 ve üzerinde olan 68 hastanın hepsi sağ kalırken (grup 1), 1.5'in altında olan 49 hastanın ise altısı (% 12.2) erken dönemde düşük kalp debisi nedeniyle kaybedildi (grup 2). Her iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). Gerçi ikinci grupta indeks ölenler ve yaşayanlarda anlamlı farklı bulunmadıysa da, pulmoner arter indeksi 1.5'in altında olan Fallot tetralojili hastalarda tüm düzeltme yerine önce palyatif ameliyatların tercih edilmesinin uygun olacağı sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler: Fallot tetralojisi, ekokardiyografi, pulmoner arter çapları


The Role of the Diameters of Pulmonary Arteries Measured by Echocardiography in Total Correction of tetralogy of Fallot

Muhsin SARAÇLAR1, Süheyla ÖZKUTLU1, Y.Ergün ÇİL1, Sevim ÇİÇEK1, Metin DEMİRCİN1, A.Yüksel BOZER1

Poorly developed pulmonary arteries will not accomodate the total cardiac output following total correction of tetralogy of Fallot (TOF). In this context, the role of the index of pulmonary arteries (IPA) calculated by dividing the combined diameters of right and left pulmonary arteries to the diameters of descending thoracic aorta at the diaphragmatic level was investigated from the standpoint of mortality in total correction of 120 patients with TOF. Three patients who died because of hemorrhage or ventricular fibrillation were excluded from evaluation. Of 68 patients whose IPA measured 1.5 and above, none died; of 49 patients whose IPA measured below 1.5, six patients died (% 12.2) because of low cardiac output (p<0.05). Though in the latter group the index in those who died did not differ significantly from that in the survivors, it was concluded that the palliative surgical treatment might be preferred initially for those patients whose IPA is below 1.5.

Keywords: Tetralogy of Fallot, echocardiography, pulmonary artery diameter


Muhsin SARAÇLAR, Süheyla ÖZKUTLU, Y.Ergün ÇİL, Sevim ÇİÇEK, Metin DEMİRCİN, A.Yüksel BOZER. The Role of the Diameters of Pulmonary Arteries Measured by Echocardiography in Total Correction of tetralogy of Fallot. . 1993; 21(5): 308-312


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar