. 1995; 23(1): 56-60

Türkiye'de İnvazif Kardiyoloji

Serdar PAYZIN1, Ahmet ALTINTIĞ1, Levent CAN1, Azem AKILLI1, Mustafa AKIN1, Hakan KÜLTÜRSAY1, Cüneyt TÜRKOĞLU1
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, İzmir

Türkiye'de invazif kardiyolojinin çok hızla geliştiği bilinen bir gerçektir. 1993 yılında toplam 37.00 kadar koroner anjiyografi ve kalp kateterizasyonu, 3200 perkütan transluminal koroner anjiyoplasti, 700'ün üzerinde balon valvüler dilatasyon yapılmıştır. Bu alandaki 38 invazif kardiyolojik birimde 150 kardiyolog çalışmaktadır ve 1200'ün üzerinde kardiyolog yatağı mevcuttur. Bu rakamların nüfusumuzca oralanark Avrupa ülkeleri ortalamalarıyla kıyaslanmasında ise oldukça geride bulunduğumuz dikkati çekmektedir. İnvazif kardiyoloji gibi oldukça pahalı olan bir dalda tetkik ve tedavi amaçlı kullanılan sarf malzemelerinin ekonomik yükü, bu alanda çalışan hekimlerin eğitim standartlarının belirlenmesi ve invazif girişim yapılan dallarının belirlenmesi ve invazif girişim yapılan hastaların merkezi bir kayıt ortamına alınması gibi sorunlar bu alandaki sorunlardan bazılarıdır.

Anahtar Kelimeler: Balon valvulotomi, koroner anjiyografi, koroner anjiyoplasti, Türkiye'de invazif kardiyoloji


Invasive Cardiology in Turkey

Serdar PAYZIN1, Ahmet ALTINTIĞ1, Levent CAN1, Azem AKILLI1, Mustafa AKIN1, Hakan KÜLTÜRSAY1, Cüneyt TÜRKOĞLU1

Invasive cardiology is one of the most rapidly growing branches in Turkish medicine. In 1993 more than 37.000 coronary angiography and cardiac catheterization, 3.400 percutaneous transluminal coronary angioplasty and 700 valve dilatation procedures were performed by 150 invasive cardiologists. Total cardiology hospital capacity reached 1.300 beds in 38 units. These numbers are not adequate for the Turkish population when compared with many European countries. Invasive cardiology in Turkey has its own problems such as economic burden , educational issues and lack of a sound national registry.

Keywords: Balloon valvotomy, coronary angiography, coronary angioplasty, invasive cardiology in Turkey


Serdar PAYZIN, Ahmet ALTINTIĞ, Levent CAN, Azem AKILLI, Mustafa AKIN, Hakan KÜLTÜRSAY, Cüneyt TÜRKOĞLU. Invasive Cardiology in Turkey. . 1995; 23(1): 56-60


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar