. 2018; 46(3): 205-215 | DOI: 10.5543/tkda.2018.32724  

Erken miyokart enfarktüsü öyküsü olan genç hastalarda statinlerin sirtuin 1 ve endotel nitrik oksit sentaz ekspresyonu üzerine etkisi

Aylin Hatice Yamaç1, Ülkan Kılıç2
1Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Genetik Anabilim Dalı, İstanbul

Amaç: Bu çalışma ile, statinlerin, erken miyokart enfarktüsü (EME) geçiren hastalarda dolaşımdaki SIRT1 ve endotel nitrik oksit sentaz (eNOS) proteinlerinin ekspresyonu üzerindeki ve SIRT1 geninin tekli nükleotit polimorfizmlerinin (SNP) dağılımı üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
Yöntemler: Bu çalışmaya, 45 yaşın altında ST yükselmeli miyokart enfarktüsü (STYEME) geçiren 108 hasta dahil edildi. İndeks olaydan sonra 79 hasta statin kullanırken, 29 hasta ME sonrası statinlerle tedavi edilmedi veya 4. hafta kontrolünde tedavi kesilmişdi. Kontrol grubu, daha önce herhangi bir kardiyovasküler olayı bulunmayan 91 sağlıklı hasta tarafından oluşturuldu. Kan örnekleri en erken ME’den 3 ay sonra alındı. Oluşturulan 3 çalışma grubunda SIRT1 ve eNOS proteinlerinin miktarı, toplam antioksidan statüsü (TAS), toplam oksidan statüsü (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSI) gibi oksidatif stres belirteçlerinin yanı sıra SNP rs7069102 ve rs2273773’ün dağılımı incelendi.
Bulgular: Her iki SNP için statin tedavisi alan hastalarda, tüm genotiplerde ve allellerde, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, SIRT1 düzeylerinde anlamlı bir artış (p<0.001) ve eNOS düzeylerinde belirgin bir azalma gözlemledik (p=0.001). Her iki SNP de, statin tedavisinden bağımsız olarak, iki ME grubu arasında benzer bir frekansta dağılım gösterdi.
Sonuç: Statinler erken ME sonrası kalbi koruyucu bir rol oynayabilecek SIRT1 proteinini uyarmaktadır. Diğer taraftan, eNOS protein seviyeleri statin tedavisine bakılmaksızın ME geçirmiş olan hastalarda düşük bulunmuştur. Bu da eNOS ekspresyonundaki azalmanın SIRT1 ile nedensel bir bağı olmadan hastalığa özgü olduğunu düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: eNOS protein, erken miyokart enfarktüsü; SIRT1 protein; statinler.


Effect of statins on sirtuin 1 and endothelial nitric oxide synthase expression in young patients with a history of premature myocardial infarction

Aylin Hatice Yamaç1, Ülkan Kılıç2
1Department of Cardiology, Bezmialem Foundation University Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey
2Department of Medical Biology, Health Sciences University Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey

Objective: The present study was an investigation of the effect of statins on the expression of circulating sirtuin 1 (SIRT1) and endothelial nitric oxide synthase (eNOS) proteins, and on the distribution of single nucleotide polymorphisms (SNPs) of the SIRT1 gene in patients with a history of premature myocardial infarction (PMI).
Methods: A total of 108 patients who had suffered from a premature ST-elevation myocardial infarction (STEMI) under the age of 45 years were enrolled in this study. While 79 patients had been taking statins since the index event, 29 patients had not been treated with statins post myocardial infarction (MI) or the therapy had been withdrawn at the 4-week follow-up control. The control group consisted of 91 healthy patients without a previous cardiovascular event. The levels of SIRT1 and eNOS protein; oxidative stress markers, like total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), and the oxidative stress index (OSI); as well as the distribution of the SNPs rs7069102 and rs2273773 were measured and analyzed.
Results: A significant increase in the SIRT1 level (p<0.001) and a significant decrease in the eNOS level (p=0.001) was observed in all genotypes and alleles for both SNPs in patients who received statin therapy compared with the control group. Both SNPs were distributed in a similar frequency in the 2 MI groups, irrespective of statin treatment.
Conclusion: Statins induce SIRT1 protein, which might have a cardioprotective role after PMI. In addition, the eNOS protein level was low in all of the MI patients, suggesting that impairment of eNOS expression is disease-specific without a causal link to SIRT1.

Keywords: eNOS protein, premature myocardial infarction; SIRT1 protein; statins.


Aylin Hatice Yamaç, Ülkan Kılıç. Effect of statins on sirtuin 1 and endothelial nitric oxide synthase expression in young patients with a history of premature myocardial infarction. . 2018; 46(3): 205-215

Sorumlu Yazar: Aylin Hatice Yamaç, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar