. 1990; 18(3): 182-185

Aort Kapak Hastalığında Angina Pektoris ve Koroner Arter Hastalığı

Zafer BURSALI1, Rasim ENAR1, Nuran YAZCIOĞLU1, Cem'i DEMİROĞLU1
İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü, Haseki, İstanbul

Bu çalışma aort kapak hastalığı (AH) bulunan olgularda angina pektoris (AP) ve koroner arter hastalığı (KAH) sıklığını ve ilişkisini araştırmak gayesi ile 73'ü AH toplam 237 kapak hastasında yapıldı. AP sıklığı tüm AH'lılarda % 52, aort stenozlularda (AS) % 62.5, aort yetersizliğinde (AY) % 44.4 ve kombine AS-AY'de % 51.3, KAH ise % 16.4, % 31.3, % 11.1 ve % 12.8 sıklıkta olup, aralarında anlamlı bir fark bulunamadı. AP'lilerde KAH sıklığı da gruplar arasında anlamlı bir farklılık göstermedi. KAH'lılar tüm AH'lılarda, AS'lılarda ve kombine AS-AY'lilerde KAH'sızlara göre daha yaşlı idi (p<0.05, p<0.05, p<0.025). AP ise LVH ve AKK'sı olan AH'larda (p<0.05, p<0.005), kalsifikasyonlu AS ve kombine AS-AY'lilerde (p<0.025) ve LVH'lı AY'lilerde (p<0.05) diğerlerine göre anlamlı olarak daha sıktı. Sonuçta KAH yaşlı AH'lılarda daha sık bulunmuş ve AP etyolojisinde kapak hastalığının hemodinamik bozukluğu ile birlikte önemli rolü olabileceği kanısına varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Aort kapak hastalığı, angina pektoris, koroner arter hastalığı


Coronary Atherosclerosis and Angina Pectoris in Aortic Valvular Heart Disease

Zafer BURSALI1, Rasim ENAR1, Nuran YAZCIOĞLU1, Cem'i DEMİROĞLU1

Seventy-three patients with aortic valvular disease (AVD) who had all undergone cardiac catheterization and coronary angiography were studied in regard to the interrelationship between angina pectoris (AP) and coronary artery disease (CAD). The incidence of AP was 62 % in aortic stenosis (AS), 44 % in aortic regurgitation (AR), 51 % in combined AS+AR while that of CAD was 31 %, 11 % and 13 %, respectively. No significant existed between the groups. While AP was noted only in 44 % of patients without CAD, it existed in 11 of 12 patients with CAD (p<0.005). Patients with CAD were significantly (a decade) older than the others. AP was significantly higher in AVD patients with left ventircular hypertrophy (LVH) or aortic valve calcification (AVC) than those not exhibiting these complications. This observation was valid also in patients with AS or combined AS+AR with AVC as compared to those without AVC and in AR with LVH compared to those without LVH. Our findings comfirmed that in addition to the hemodynamic effects of the valvular disease, CAD is an importnt etiologic factor in AP in these patients.

Keywords: Aortic valve disease, angina pectoris, coronary artery disease


Zafer BURSALI, Rasim ENAR, Nuran YAZCIOĞLU, Cem'i DEMİROĞLU. Coronary Atherosclerosis and Angina Pectoris in Aortic Valvular Heart Disease. . 1990; 18(3): 182-185


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar