. 2008; 36(4): 253-255

Floppy mitral kapak sendromuna yol açan çok sayıda anjiyomatöz mitral kapak kisti

Nazmi Gültekin, Emine Küçükateş, Murat Ersanlı, Erhan Kansız
İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü, İstanbul

Bu yazıda, verüköz endokardit tutulumu olan mitral kapak dokusundan kaynaklanan ve floppy mitral kapak sendromuna yol açan irili ufaklı çok sayıda anjiyomatöz tipte kistik ve tümöre benzer yapılaşmanın görüldüğü son derece nadir bir olgu sunuldu. Bu kistik tümoral oluşumlar, çarpıntı, nefes darlığı ve eforla gelişen angina pektoris gibi semptomları olan 46 yaşındaki bir kadın hastanın ikiboyutlu ekokardiyografi ile incelenmesi sırasında ortaya çıkarıldı. Ön mitral kapakçığa tutunmuş olan çok sayıda kistik lezyon, pansistolik psödoparaşüt-benzeri mitral kapağı prolapsusu ve ciddi mitral yetersizliğine yol açmıştı. Mitral kapağın ve kistik tümöral oluşumların cerrahi olarak çıkarılmasından sonra hastaya prostetik mitral kapak takıldı. Ameliyat sonrası dönemde herhangi bir sorunla karşılaşılmadı. Histopatolojik tanı, verüköz endokardite bağlı vaskülatör tümör benzeri yapılardan diffüz anjiyomatöz tipte kistik gelişim olarak bildirildi.

Anahtar Kelimeler: Ekokardiyografi, kalp kapağı hastalığı/ ultrasonografi, mitral kapağı yetersizliği, mitral kapağı prolapsusu/ patoloji/cerrahi.


Multiple angiomatous mitral valve cysts leading to floppy mitral valve syndrome

Nazmi Gültekin, Emine Küçükateş, Murat Ersanlı, Erhan Kansız
Department of Cardiology, İstanbul University,Institute of Cardiology, İstanbul

We report an extremely rare case of cystic-tumor like formations that originated from the mitral valve tissue affected by verrucous endocarditis, leading to floppy mitral valve syndrome. These cystic tumoral formations were discovered during two-dimensional echocardiographic examination of a 46 year-old woman with cardiac symptoms of palpitation, dyspnea, and exertional angina pectoris. Multiple cysts were attached to the anterior mitral leaflet, resulting in pansystolic pseudoparachute-like floppy mitral valve prolapse, and severe mitral regurgitation. The patient underwent prosthetic mitral valve replacement following removal of the mitral valve and multiple cystic-tumoral formations. She had an uneventful postoperative course. Histological diagnosis was diffuse angiomatous cystic development of vasculatory tumor-like structures due to verrucous endocarditis.

Keywords: Echocardiography, heart valve diseases/ultrasonography, mitral valve insufficiency, mitral valve prolapse/ pathology/surgery.


Nazmi Gültekin, Emine Küçükateş, Murat Ersanlı, Erhan Kansız. Multiple angiomatous mitral valve cysts leading to floppy mitral valve syndrome. . 2008; 36(4): 253-255

Sorumlu Yazar: Nazmi Gültekin, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar