. 2018; 46(5): 392-395 | DOI: 10.5543/tkda.2017.30254  

Ventrikül fibrilasyonuyla ilişkili çok sayıda korono-kameral fistül: Nadir bir olgu

Abdulselam İlter, Eyyup Tusun, Abdulah Cirit
Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Şanlıurfa

Korono-kameral fistül bir koroner arter ile kalp boşluğu arasındaki nadir görülen bir bağlantıdır. Çoğunlukla sağ koroner arterden kaynaklanıp sağ ventriküle bağlanmaktadır. Fakat üç majör koroner arterden kaynaklanarak sol ventriküle boşalan koroner fistüller oldukça nadir bir malformasyondur. Kırk yedi yaşında erkek hasta göğüs ağrısı ile kliniğimize başvurdu. Troponin pozitif saptanan hasta anjiyografiye hazırlanırken aniden ventrikül fibrilasyonu gelişti. Hasta defibrile edildi ve sinüs ritmi sağlandı. Koroner anjiyografide tüm epikardiyal koroner arterler açık olarak görüldü. Ancak hem sol hem de sağ koroner sistemden sol ventriküle çok sayıda mikrofistüli olduğu gözlendi. Her üç koroner arterlerden kaynaklanan, miyokart iskemisi ve ventrikül fibrilasyonuyla ilişkili olan bu olgu çok nadir olarak görülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Koroner anjiyografi, fistül; ventriküler fibrilasyon.


Multivessel coronary-cameral fistulas associated with ventricular fibrillation: an unusual case

Abdulselam İlter, Eyyup Tusun, Abdulah Cirit
Department of Cardiology, Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Training and Research Hospital, Şanlıurfa, Turkey

Coronary-cameral fistula (CCF) is a rare connection between a coronary artery and a chamber of the heart. It most often derives from the right coronary artery and drains into the right ventricle. CCF originating from all 3 major coronary vessels and draining into the left heart is an extremely rare coronary artery malformation. A 47-year-old-man who was admitted to the clinic with angina pectoris and positive cardiac markers suddenly developed ventricular fibrillation (VF) while being prepared for coronary catheterization. He was successfully defibrillated and sinus rhythm was restored. The coronary angiography revealed normal epicardial coronary arteries with multiple diffuse fistulas originating from both the right and left coronary artery systems, terminating in the left ventricle. This is a very rare case of multiple CCFs originating from the epicardial coronary arteries and associated with myocardial ischemia and VF.

Keywords: Coronary angiography, fistula; ventricular fibrillation.








Abdulselam İlter, Eyyup Tusun, Abdulah Cirit. Multivessel coronary-cameral fistulas associated with ventricular fibrillation: an unusual case. . 2018; 46(5): 392-395

Sorumlu Yazar: Abdulselam İlter, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar