. 2014; 42(2): 186-189 | DOI: 10.5543/tkda.2014.30161  

İdiyopatik pulmoner arter hipertansiyonu olan bir süt çocuğunda atipik sunum: Perikart tamponadı

Murat Saygı, Öykü Tosun, Yakup Ergül, Ender Ödemiş
Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Kardiyoloji Kliniği, İstanbul

Bu yazıda, perikart tamponadı kliniği ile karşımıza çıkan ve idiyopatik pulmoner arter hipertansiyonu (İPAH) tanılı beş aylık bir kız çocuğu sunuldu. Klinik durumunda ani bozulma olması üzerine merkezimize kabul edilen hastanın ekokardiyografisinde, sol ventrikül arka duvarında 17 mm ölçülen, sağ ventrikül çıkım yolu ve sağ atriyumda basıya neden olan perikart sıvısı olduğu gözlendi. Kalp kasılması bozulmuştu ve ventriküller arası septum hipertrofisi mevcuttu. Triküspit kapak yetersizliği yoluyla ölçülen sağ ventrikül basıncı sistemik düzeyde idi. Bu bulgularla hastaya perikart tamponadı nedeni ile perikardiyosentez uygulandı ve perikart tüpü yerleştirildi. Ayrıca uygulanan kalp kateterizasyonunda nitrik oksit inhalasyonu öncesi ve sonrası, pulmoner damar direnci/sistemik damar direnci oranı, pulmoner damar direnci ve ortalama pulmoner arter basıncı parametrelerinde bir değişiklik olmadığı gözlendi. Kalp kateterizasyonunda pulmoner arter hipertansiyonuna neden olabilecek herhangi bir lezyon tespit edilmedi. Hasta, mekanik ventilatör desteği ve yoğun medikal tedavi altında, yatışının 16. gününde yaşamını yitirdi. Olgumuzun önemi, İPAH ile perikart tamponadı birlikteliği olup bu şekilde sunulan ilk süt çocuğu olgusu olmasıdır.

Anahtar Kelimeler: infant, idiyopatik pulmoner arteryel hipertansiyon, perikardiyal tamponat, atipik prezentasyon


Atypical presentation of an infant with idiopathic pulmonary arterial hypertension: pericardial tamponade

Murat Saygı, Öykü Tosun, Yakup Ergül, Ender Ödemiş
Department of Pediatric Cardiology, Mehmet Akif Ersoy Cardiovascular Training and Research Hospital, Istanbul

In this report, we present a five-month-old female patient with a diagnosis of idiopathic pulmonary arterial hypertension (IPAH). This patient was accepted by our clinic after a sudden deterioration in her clinical condition. We performed echocardiography and observed a 17 mm pericardial fluid near the left ventricle posterior wall, which was seen to compress the right atrium and right ventricle outflow tract. Cardiac contraction was impaired, the interventricular septum was hypertrophic and the right ventricle systolic pressure measured by tricuspid regurgitation was at systemic level. Pericardiocentesis was performed for pericardial tamponade, and a drainage tube was placed in the pericardium. Cardiac catheterization was performed before and after nitric oxide inhalation, and there were no changes in the parameters of pulmonary vascular resistance, pulmonary vascular resistance/systemic vascular resistance ratio and mean pulmonary arterial pressure. No cardiac lesion that could cause PAH was detected during catheterization. Under mechanical ventilatory support and intensive medical therapy, the patient died on her 16th day of hospitalization. The importance of our case is that it is the first infantile case presenting with pericardial tamponade associated with IPAH.

Keywords: Cardiac catheterization, cardiac tamponade; infant; pericardial effusion/etiology/therapy; pulmonary arterial hypertension; tamponade, pericardial.


Murat Saygı, Öykü Tosun, Yakup Ergül, Ender Ödemiş. Atypical presentation of an infant with idiopathic pulmonary arterial hypertension: pericardial tamponade. . 2014; 42(2): 186-189

Sorumlu Yazar: Murat Saygı, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar