. 1996; 24(3): 178-185

Derleme Kapak-Dışı Kardiyovasküler Sistem İnfeksiyonları

Yeşim ÇETİNKAYA1, M. Giray KABAKÇI2, Serdar AKSÖYEK2
1Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı,Ankara
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı,Ankara

Kapak-dışı kardiyovasküler sistem infeksiyonları genellikle bütünlüğü bozulmuş vasküler intima ya da endokard üzerinde gelişir. İntravasküler yabancı cisim ve prostetik materyal kullanımıyla yakından ilişkilidir. Yeni ve geniş kapsamlı prospektif çalışmalarda, tüm bakteremilerin yaklaşık % 40'ının nozokomiyal olduğu ve nozokomiyal bakteremilerin yarısının ise intravasküler yabancı cisim kullanımına bağlı olduğu bildirilmektedir. Kateter kullanımı ile ilişkili infeksiyonlara ek olarak miyokardın, arter duyarlarının mural endokardın, kardiyak tümörlerin, implante edilebilen cihazların ve prostetik vasküler graftların piyojenik infeksiyonları da kapak-dışı kardiyovasküler sistem infeksiyonları grubuna girer. valvüler infeksiyonlara oranla daha nadir görüldükleri için profilaksi, tanı ve tedavi yöntemleri konusunda görüş birliği yoktur. Morbidite ve mortalite, infeksiyonun türüne ve lokalizasyonun göre değişiklik göstermektedir.



Review Nonvalvular Infections of the Cardiovascular System

Yeşim ÇETİNKAYA1, M. Giray KABAKÇI2, Serdar AKSÖYEK2
1
2

Nonvalvular infections of the cardiovascular system usually occur on previously damaged nonvalvular endocardium or vascular intima. They are also closely associated with intravascular devices and prosthetic materials. In one recent prospective study of bacteremia from Australia, nosocomial bacteremias accounted for 40 % of all cases of bacteremia and half of the nosocomial cases were device-associated. In addition to intravascular catheter-related infections, pyogenic infections of myocardium, Mural endocardium, cardiac tumors, implantable devices, arterial walls, and prosthetic vascular grafts are included in nonvalvular infections of the cardiovascular system. Since they are seen less commonly compared to valvular infections of the cardiovascular system, there is no consensus on their prevention, dignosis and treatment. The mortality and morbidity rates vary according to the type and localization of nonvalvular infection.



Yeşim ÇETİNKAYA, M. Giray KABAKÇI, Serdar AKSÖYEK. Review Nonvalvular Infections of the Cardiovascular System. . 1996; 24(3): 178-185


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar