. 2014; 42(2): 194-202 | DOI: 10.5543/tkda.2014.29499  

Arter kan gazlarının yorumlanması

Gülbin Aygencel
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı, Ankara

Arter kan gazı incelemesi sık kullanılan ve çok yararlı bir klinik araçtır. Her kıdemdeki doktor kan gazı sonuçlarını yorumlayabilir. Bu yazıda, kan gazı sonuçlarının yorumlanmasına yardım edebilecek önemli noktalar verilmeye çalışılmıştır. Yazının son kısmında ise kan gazının yorumlanmasında kullanılan basamaklı bir kılavuz ve bazı klinik örnekler bulabilirsiniz.

Anahtar Kelimeler: Arteryel kan gazı yorumlama, asit-baz dengesi, asidoz/kan; bikarbonat; kan gazı analizi/yöntem; karbondioksit; oksijen/kan.


Interpretation of arterial blood gases

Gülbin Aygencel
Gazi University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Division of Critical Care Medicine

Arterial blood gas analysis is a frequently used and extremely useful clinical tool. Doctors of all levels understand the results to varying degrees. This article aims to explain some of the more important points and thus help with interpretation of results. The final part of this article presents a stepwise guide to interpretation of blood gases and some clinical examples.

Keywords: Arterial blood gas interpretation, acid-base equilibrium, acidosis/blood; bicarbonates; blood gas analysis/methods; carbon dioxide; oxygen/blood.


Gülbin Aygencel. Interpretation of arterial blood gases. . 2014; 42(2): 194-202

Sorumlu Yazar: Gülbin Aygencel, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar