. 1994; 22(2): 77-83

Total Oklüzyonlarda Koroner Laser Anjiyoplastisi

Şule KORKMAZ1, Yalçın SÖZÜTEK1, Emine KÜTÜK1, Siber GÖKSEL1
Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Ankara

TYİH İnvaziv Kardiyoloji Laboratuarı'na class II ve III anjina nedeniyle başvuran 41 koroner total oklüzyonlu hastaya koroner laser şartlarında PTCA işlemi yapıldı. Hastaların 15'i LAD, 11'i Cx ve 15 RC lezyonuna sahipti. Olgulara önce konvansiyonel PTCA uygulandı ve sırasıyla floopy, intermediate, standard ve magnum guide-wire denendi. Lezyon açılmış ise konvansiyonel PTCA yapıldı. Açılmayan olgularda ise Perkütan Transluminal Koroner Laser Anjiyoplasti (PTCLA) uygulandı. 41 olgunun 23 ünde konvansiyonel PTCA ile başarılı olundu (% 56). Lezyonu açılamayan 18 olguda (% 44) PTCLA işlemi Argon laser (Lastac Sistem 11) kullanılarak uygulanmak istendi, ancak 6 olguda Lastac balonun fiberinin santralizasyonundan emin olunamadığı için işlemden vazgeçildi. 12 olguya PTCLA yapıldı. 7 olguda oklüzyon açıldı (% 58.3). 5 olguda ise açılma olmadı (% 41.6). Konvansiyonel PTCA yönteminde başarı % 56 iken buna PTCLA'nın ilavesi ile bu oran % 73'e yükselmiştir. Sonuç olarak PTCLA dikkatli uygulandığında agressif olmayan yararlı bir yöntemdir. Restenoz oranları konvansiyonel PTCA dan fazla değildir. Laser sistemleri kalsifik plakları yok edemediklerinden 6 aydan daha kısa süreli total oklüzyonlarda kullanılmaları yararlıdır. Laser, İngiliz dilindeki "Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation" kelimelerinin baş harfleri ile oluşmuş bir kelime olup yaygın paralel elektromanyetik enerji akımını ifade etmektedir. Bu özellikler laseri tıbbi ve cerrahi uygulamalar için önemli bir kaynak haline getirmiştir. Laser ışını ilk olarak 1960 yılında elde edilmiş ve daha sonra 1961 de Johnson ve arkadaşları Neodymium (ND)-Yttrium-Aluminyum Garnet (YAG) laseri, 1962 de Patel ve arkadaşları CO2 laseri geliştirmişlerdir. Laser unitlerinin kardiovasküler sistemdeki (KVS) ilk klinik denemeleri 1985 de periferik arterlerde, 1986 da koroner arterlerde yapılmış ve 1988 yılında ise kullanımı daha da genişlemiştir. Ülkemizde ise ilk kez 1990 da periferik damar hastalıklarından başlanarak ve daha sonra koroner arterlere geçilmek suretiyle laser anjiyoplasti uygulaması tarafımızdan yapılmış olup elde edilen sonuçlar makalede sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Koroner anjiyoplasti, koroner total oklüzyon, laser anjiyoplastisi


Laser Angioplasty in Total Coronary Occlusions

Şule KORKMAZ1, Yalçın SÖZÜTEK1, Emine KÜTÜK1, Siber GÖKSEL1

In 41 patients (pts) with class II and III angina pectoris and total coronary artery occlusion, laser PTCA was considered at the Turkey's Advanced Specialty Hospital in Ankara. The obstructed artery was left anterior descending in 15 pts, circumflex in 11 pts and the right coronary artery in 15 pts. Conventional PTCA utilizing floopy, intermediate, standard and magnum guide-wires preceded the procedure and proved successful in 23 pts. Occlusions not opened up by the conventional method in 18 pts (44 %) were subjected to laser angioplasty by Argon laser (Lastac System II). The procedure was abandoned in 6 patients due to lack of ascertainment of the Lastac balloon fiber being centralized. Of the 12 pts in whom laser angioplasty was carried out, the occlusion was opened in 7 and failed to be opened in the remaining five pts. This raised the overall angioplasty success ratio in total occlusions to 73 %. In conclusion, careful selection and application of laser coronary angioplasty is a useful and valuable method which is particularly indicated in total occlusions of less than 6 months' duration.

Keywords: Coronary angioplasty, coronary total occlusion, laser angioplasty


Şule KORKMAZ, Yalçın SÖZÜTEK, Emine KÜTÜK, Siber GÖKSEL. Laser Angioplasty in Total Coronary Occlusions. . 1994; 22(2): 77-83


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar