. 2013; 41(6): 471-477 | DOI: 10.5543/tkda.2013.26963  

Obez kadınlarda subklinik hipotiroidizmle birlikle kardiyak değişiklikler

Barış Kılıçaslan1, Mustafa Kürşat Tigen2, Ahmet Selami Tekin2, Hilmi Çiftçi2
1İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği
2İstanbul Göztepe Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği

Amaç: Obezitenin değişen yoğunlukta kardiyovasküler değişikliklere neden olduğu bilinmektedir. Bizim bu çalışmada amacımız sağlıklı kadınlarda obezitenin kalp fonksiyonları üzerine olan etkisini ve subklinik hipotiroidizmin olaya katkısını araştırmaktır.
Çalışma planı: Çalışmaya ortalama yaşı 31.2±6.6 olan 88 sağlıklı kadın alındı. Tüm olgularda tiroit işlevleri değerlendirildi ve ekokardiyografik inceleme yapıldı, boy, kilo, bel ve kalça çevresi ölçüldü. Beden kütle indeksi (BKİ) >30 kg/m2 olanlar obez olarak değerlendirildi.
Bulgular: Sol ventrikül kitlesi (SVK) obez olgularda daha yüksek bulundu (p<0.001). Doppler ile gösterilen sol ventrikülün diyastolik doluş parametreleri obezlerde bozuk olarak saptandı. Obez olgularda E/e’ oranı daha yüksek (p=0.001) ve sol atriyum hacmi (SAH) daha fazla saptandı (p<0.001). Sol ventrikül TEİ indeksi obezlerde daha yüksek bulundu (p=0.033). TSH düzeyi obez hastalarda anlamlı olarak yüksekti (p=0.011). TSH ile BKİ, bel çevresi, SAH, SVK ve sol ventrikülün miyokart performans indeksi arasında pozitif korelasyon saptandı. Obezlerde yüksek TSH değeri ile birlikte sistolik ve diyastolik fonksiyonlarda bozulma olduğu görüldü. Multipl regresyon analizi ile E/e’ oranının antropometrik ve biyokimyasal parametreler ile olan ilişkisi değerlendirildi. Bel çevresi, E/e’ oranı ile bağlantılı, güçlü, bağımsız değişken olarak saptandı.
Sonuç: Sonuç olarak kalpte yapısal ve fonksiyonel bozulmaların obezlerde subklinik hipotiroidi ile ilişkili olabileceği düşünüldü.

Anahtar Kelimeler: Erişkin, vücut yapısı, kadın, hipotiroidizm; obezite / kan / fizyopatoloji; tiroit işlev testi; tiroit bezi.


Cardiac changes with subclinical hypothyroidism in obese women

Barış Kılıçaslan1, Mustafa Kürşat Tigen2, Ahmet Selami Tekin2, Hilmi Çiftçi2
1Department of Cardiology, Izmir Tepecik Training and Research Hospital, Izmir
2Department of Cardiology, Istanbul Goztepe Training and Research Hospital, Istanbul

Objectives: Obesity has been linked to a spectrum of minor cardiovascular changes. The aim of this study was to determine the effect of obesity on cardiac functions and its relations with subclinical hypothyroidism in healthy women.
Study design: Eighty-eight consecutive “healthy” females (mean age: 31.2±6.6 years) were included in the study. Thyroid function tests and echocardiography studies were performed in all patients. Height, weight, and waist and hip circumference were also measured. A body mass index (BMI) above 30 kg/m2 was considered obese.
Results: Left ventricular mass (LVM) was higher in obese subjects (p<0.001). Doppler-derived indices of LV diastolic filling showed clear abnormalities of myocardial relaxation in obese subjects with higher E/e’ (p=0.001) and larger left atrial volume (LAV) (p<0.001). LV myocardial performance index was also significantly higher in obese subjects (p=0.033). Thyroid-stimulating hormone (TSH) levels were significantly higher in obese subjects (p=0.011) and were positively correlated with BMI, waist circumference, LAV, and LVM. The prevalence of abnormal systolic and diastolic functions showed stepwise increases with higher TSH levels in obese subjects. Multiple regression analysis was used to evaluate the association of E/e’ with anthromorphometric and biochemical parameters, and waist circumference was found to be the strongest independent variable correlated with the E/e’ ratio.
Conclusion: Cardiac structural and functional deteriorations may be related with subclinical hypothyroidism in obese subjects.

Keywords: Adult, body constitution, female, hypothyroidism; obesity / blood / physiopathology; thyroid function tests; thyroid gland.


Barış Kılıçaslan, Mustafa Kürşat Tigen, Ahmet Selami Tekin, Hilmi Çiftçi. Cardiac changes with subclinical hypothyroidism in obese women. . 2013; 41(6): 471-477

Sorumlu Yazar: Barış Kılıçaslan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar