. 2003; 31(4): 234-238

Uçucu Madde Bağımlılığına Bağlı bir Dilate Kardiyomiyopati Olgusu

Mutlu Vural1, Şennur Ünal Dayı1, Zeynep Tartan1, Hülya Kaşıkcıoğlu1, Ertan Ökmen1, Neşe Çam1
Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Merkezi, İstanbul

Sanayide yaygın. kullanım alanı olan. tinerin son. yıllarda özellikle çocuklar arasında uyuşturucu amaçlı kullanımı bir sağlık ve sosyal sorun haline gelmiştir. Burada uçucu madde kullanımı ile ilişkili olduğu düşünülen. diIate kardiyomiyopatili 21 yaşında bir erkek olgu sunulmuştur: Olguda, uçucu madde kullanimını bıraktıktan sonra hızlı ve tam bir düzelme saptanmştır. Sorun giderek artan sıklığı göz önüne alınarak, uçucu maddelere maruz kalma veya kullanma ile ilişkili akut ve kronik medikal komplikasyonlar yönünden literatür gözden geçirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Uçucu maddeler dilale kardiyomiyopati


A Case of Dilated Cardiomyopathy Associated with Volatile Substance Abuse

Mutlu Vural1, Şennur Ünal Dayı1, Zeynep Tartan1, Hülya Kaşıkcıoğlu1, Ertan Ökmen1, Neşe Çam1

Paint thinner has widespread use in industry. The use ofthinner among children has become a social and health problem.This report presenis the case of a 21 year old man witlı congestive cardionıyopathy associated wir/ı volatile subsıance abuse. After giving up the solvent use he ma de a rapid and complete recovery. Because of the increasing prevalance of the problem, we aimed to review the literature regarding to acute and chronic medical complications associated with the exposure or abuse of volatile substances.

Keywords: Volatile subtances, dilale cardiomyopathy


Mutlu Vural, Şennur Ünal Dayı, Zeynep Tartan, Hülya Kaşıkcıoğlu, Ertan Ökmen, Neşe Çam. A Case of Dilated Cardiomyopathy Associated with Volatile Substance Abuse. . 2003; 31(4): 234-238


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar