. 2007; 35(6): 360-365

Koroner yavaş akımı olan hastalarda sol ventrikül fonksiyonları: Doku Doppler çalışması

Serdar Sevimli, Eyüp Büyükkaya, Fuat Gündoğdu, Şakir Arslan, Enbiya Aksakal, Yekta Gürlertop, Sebahattin Ateşal
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Erzurum

Amaç: Bu çalışmada, koroner yavaş akım fenomeni olan hastalarda sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları konvansiyonel ve doku Doppler ekokardiyografi ile değerlendirildi.
Çalışma planı: Çalışmaya, anjiyografik olarak koroner yavaş akım tanısı konan ve epikardiyal koroner arterleri normal bulunan 22 hasta (12 erkek, 10 kadın; ort. yaş 48±12) alındı. Anjiyografik olarak koroner arterleri normal bulunan 22 hastadan (14 erkek, 8 kadın; ort. yaş 47±11) kontrol grubu oluşturuldu. Her iki grupta, anjiyografiden hemen önce, konvansiyonel ve doku Doppler ekokardiyografi ile sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları değerlendirildi. Koroner yavaş akım tanısı TIMI kare sayısı yöntemiyle kondu. Sol ön inen, sirkumfleks ve sağ koroner arterler için TIMI kare sayıları hesaplandı.
Bulgular: Koroner yavaş akım olan grupta sol ön inen arter için düzeltilmiş TIMI kare sayısı, sirkumfleks ve sağ koroner arterler için TIMI kare sayıları ve ortalama TIMI kare sayısı anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.001). İki grup arasında ejeksiyon fraksiyonu ve mitral annular pik sistolik hız açısından farklılık yoktu. Konvansiyonel ekokardiyografide, koroner yavaş akım grubunda erken diyastolik doluş maksimum hızı (E), erken ve geç diyastolik doluş maksimum hızlarının oranı (E/A) anlamlı derecede düşük, izovolümetrik gevşeme zamanı (IVRT) anlamlı derecede uzun bulundu (sırasıyla p<0.01, p<0.001 ve p=0.001). Atriyal diyastolik doluş maksimum hızı (A) ve erken diyastolik doluş deselerasyon zamanı (DT) açısından farklılık yoktu. Doku Doppler parametreleri açısından, koroner yavaş akım grubunda Em ve Em/Am anlamlı derecede düşük (p<0.001); IVRTm (p=0.001) ve DTm (p=0.02) yüksek bulundu. TIMI kare sayıları E, E/A, Em ve Em/Am ile negatif; DT, IVRT, DTm, IVRTm ve E/Em ile pozitif ilişki gösterdi.
Sonuç: Koroner yavaş akım fenomeninde sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları bozulmaktadır; bu hastaların bu açıdan yakından izlenmesi gerekir.

Anahtar Kelimeler: Kan akım hızı, koroner akım; ekokardiyografi, Doppler/yöntem; miyokard iskemisi; ventrikül fonksiyonu, sol


Left ventricular function in patients with coronary slow flow: a tissue Doppler study

Serdar Sevimli, Eyüp Büyükkaya, Fuat Gündoğdu, Şakir Arslan, Enbiya Aksakal, Yekta Gürlertop, Sebahattin Ateşal
Department Of Cardiology, Ataturk University, Medical School Hospital, Erzurum, Turkey

Objectives: This study, was designed to assess left ventricular systolic and diastolic functions with conventional and tissue Doppler echocardiography in patients with the coronary slow flow phenomenon (CSFP).
Study design: The study included 22 patients (12 males, 10 females; mean age 48±12 years) with angiographically diagnosed CSFP but with otherwise normal epicardial coronary arteries. Twenty-two subjects (14 males, 8 females; mean age 47±11 years) with angiographically normal coronary arteries constituted the control group. Left ventricular systolic and diastolic functions were assessed by conventional and tissue-Doppler echocardiography before angiography. The diagnosis of CSFP was made using the TIMI frame count (TFC) method. TIMI frame counts were determined for the left anterior descending (LAD), circumflex (Cx), and right coronary (RCA) arteries.
Results: Patients with CSFP had significantly higher values of corrected TFC for the LAD, TFC for Cx and RCA, and the mean TFC (p<0.001). There were no significant differences in ejection fraction and mitral annular peak systolic velocity between the two groups. Conventional echocardiography showed significantly lower maximal velocity of early diastolic filling (E), ratio of maximal early to late diastolic filling (E/A), and longer isovolumetric relaxation time (IVRT) in the patient group (p<0.01, p<0.001, and p=0.001, respectively). Maximal velocity of atrial diastolic filling (A) and deceleration time of early diastolic filling (DT) were similar. Among tissue Doppler parameters, Em and Em/Am were significantly lower (p<0.001); IVRTm (p=0.001) and DTm (p=0.02) were significantly higher in the patient group. TIMI frame counts were negatively correlated with E, E/A, Em, and Em/Am, and positively correlated with DT, IVRT, DTm, IVRTm, and E/Em.
Conclusion: Coronary slow flow phenomenon is associated with left ventricular diastolic and systolic dysfunctions, requiring a close follow-up in this patient group.

Keywords: Blood flow velocity, coronary circulation; echocardiography, Doppler/methods; myocardial ischemia; ventricular function, left


Serdar Sevimli, Eyüp Büyükkaya, Fuat Gündoğdu, Şakir Arslan, Enbiya Aksakal, Yekta Gürlertop, Sebahattin Ateşal. Left ventricular function in patients with coronary slow flow: a tissue Doppler study. . 2007; 35(6): 360-365

Sorumlu Yazar: Serdar Sevimli, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar