. 2022; 50(6): 445-451 | DOI: 10.5543/tkda.2022.22345  

Kalp Yetersizliği Nedeniyle İlk Hastaneye Yatış Sonrası İşe Dönüş ve İlişkili Faktörler

Mahin Hosseininejad1, Hedieh Bikdeli1, Shokoufeh Hajsadeghi2, Saber Mohammadi1
1İşyeri Hekimliği Anabilim Dalı, İran Tıp Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tahran, İran
2Kardiyovasküler Hastalıkları Önleme Araştırma Merkezi, Endokrinoloji ve Metabolizma Enstitüsü, İran Tıp Bilimleri Üniversitesi, Tahran, İran

Amaç: Kalp yetersizliği dünya çapında bir halk sağlığı sorunudur. İstihdam, kronik hastalığı olan hastalar için kişisel, sosyal ve ekonomik açılardan hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, çalışan hastalarda kalp yetersizliği nedeniyle ilk yatıştan sonra işe dönüş ve ilişkili faktörleri araştırmaktır.

Yöntemler: Bu retrospektif kohort çalışmaya, 2017-2020 yılları arasında ilk kez kalp yetersizliği nedeniyle yatışı olan ve yatıştan önce çalışan hastalar dahil edildi. İşe dönen ve dönmeyen katılımcılarda demografik, mesleki ve hastalıkla ilgili değişkenler karşılaştırıldı. Daha sonra işe dönen katılımcılarda değişkenler ile izinli gün sayısı arasındaki ilişki incelendi.

Bulgular: 204 katılımcının verileri analiz edildi. Katılımcıların yaklaşık %90’ı 1 yıl sonra işe döndü. İşe dönmeme ile ileri yaş, kadın cinsiyet, yüksek New York Heart Association sınıflaması, ejeksiyon fraksiyonu ≤%40 ve kronik böbrek hastalığı öyküsü arasında anlamlı bir ilişki vardı. İşe dönen katılımcılar arasında gelir düzeyi, işten ayrılma nedeni, işveren desteği ve rehabilitasyon seans sayısı ile izinli gün sayısı arasında anlamlı bir ilişki bulundu.

Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları cinsiyet, yaş, ejeksiyon fraksiyon düzeyi, kronik böbrek hastalığı öyküsü ve New York Heart Association sınıfının ilk kalp yetersizliği yatışı sonrası işe dönüşte en etkili faktörler olduğunu göstermiştir. Ayrıca gelir düzeyi, işten ayrılma nedeni, işveren desteği ve rehabilitasyon seanslarının sayısı, izinli gün sayısını etkileyen en önemli faktörlerdi.

Anahtar Kelimeler: İş talebi, işe dönüş, izin günleri, kalp yetersizliği


Return to Work and Associated Factors After the First Hospitalization for Heart Failure

Mahin Hosseininejad1, Hedieh Bikdeli1, Shokoufeh Hajsadeghi2, Saber Mohammadi1
1Department of Occupational Medicine, Iran University of Medical Sciences Faculty of Medicine, Tehran, Iran
2Research Center for Prevention of Cardiovascular Disease, Institute of Endocrinology & Metabolism, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

Objective: Heart failure is a public health problem worldwide. Employment is vital in terms of personal, social, and economic aspects for patients with chronic diseases. The aim of this study is to investigate returning to work and the associated factors after first hospitalization for heart failure in working-age patients.

Methods: In this retrospective cohort study, patients with the first hospitalization for heart failure in 2017-2020 who were employed before hospitalization were included. The demographic, occupational, and disease-related variables were compared in subjects with and without returning to work. Next, the relationship between the variables and the number of days off work was examined in participants who had returned to work.

Results: The data of 204 participants were analyzed. About 90% of the participants returned to work after 1 year. There was a significant relationship between not returning to work and
higher age, female sex, higher New York Heart Association class, ejection fraction ≤40%, and history of chronic kidney disease. Among the participants who had returned to work, income level, cause of work exit, employer support, and the number of rehabilitation sessions had a significant relationship with the number of days off work.

Conclusion: The results of this study showed that gender, age, ejection fraction level, history of chronic kidney disease, and New York Heart Association class were the most influential factors in returning to work after first heart failure hospitalization. Furthermore, income, cause of work exit, employer support, and the number of rehabilitation sessions were the most important factors contributing to the number of days off work.

Keywords: Days off,, work, heart failure, return to work, work demand


Mahin Hosseininejad, Hedieh Bikdeli, Shokoufeh Hajsadeghi, Saber Mohammadi. Return to Work and Associated Factors After the First Hospitalization for Heart Failure. . 2022; 50(6): 445-451

Sorumlu Yazar: Mahin Hosseininejad


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar