. 2024; 52(3): 217-219 | DOI: 10.5543/tkda.2023.22893  

Esansiyel Hipertansiyonlu Hastalarda Telmisartan Kaynaklı Miyotoksisite

Süleyman Cihan Kara, Uğur Canpolat
Kardiyoloji Anabilim Dalı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara, Türkiye

İlaca bağlı kas yan etkileri, statinler ve steroidler gibi bazı ilaç grupları arasında nispeten yaygındır. Bununla birlikte, bu yan etkiler, anjiyotensin reseptör blokerleri (ARB’ler) için iyi bilinmemektedir. Telmisartan ve irbesartanın PPAR-gama aktivitesi artışı yoluyla miyotoksisiteye neden olabileceği öne sürülmüştür. Bu yazıda telmisartan kaynaklı miyotoksisite görülen 2 hipertansif hastayı sunduk. Hekimler telmisartan ve diğer bazı ARB’lerin de miyopatiye neden olabileceğini unutmamalıdır. Bu ajanların diğer miyopatik ilaçlarla birlikte reçetelenmesi durumunda olası ilaç-ilaç etkileşimleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Anjiyotensin reseptör blokeri, miyotoksisite, telmisartan


Telmisartan-Induced Myotoxicity in Patients with Essential Hypertension

Süleyman Cihan Kara, Uğur Canpolat
Department of Cardiology, Hacettepe University Faculty of Medicine, Ankara, Türkiye

Drug-related muscular adverse effects are relatively common among certain groups of drugs, such as statins and steroids. However, these adverse effects are less well-known for angiotensin receptor blockers (ARBs). It is proposed that telmisartan and irbesartan may cause myotoxicity via increased Peroxisome Proliferator-Activated Receptor gamma (PPAR-gamma) activity. Herein, we present two hypertensive patients in whom telmisartan-induced myotoxicity was observed. Therefore, physicians should be aware that telmisartan, along with some other ARBs, can also cause myopathy. Possible drug-drug interactions should be considered in cases of concomitant prescription of these agents with other myopathic drugs.

Keywords: Angiotensin receptor blocker, myotoxicity, telmisartan


Süleyman Cihan Kara, Uğur Canpolat. Telmisartan-Induced Myotoxicity in Patients with Essential Hypertension. . 2024; 52(3): 217-219

Sorumlu Yazar: Uğur Canpolat, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar