. 2017; 45(1): 26-32 | DOI: 10.5543/tkda.2016.21855  

Kriyobalon kateter ablasyonu uygulanan hastalarda serum osteopontin seviyeleri ile atriyum fibrilasyonu nüksü arasındaki ilişki

Hacı Murat Güneş1, Gamze Babur Güler1, Ekrem Güler1, Gültekin Günhan Demir1, Filiz Kızılırmak Yılmaz1, Mehmet Onur Omaygenç1, Ayşe İstanbullu Tosun2, Taylan Akgün3, Bilal Boztosun1, Fethi Kılıçarslan1
1İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI
2İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI
3KARTAL KOŞUYOLU KALP HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ

Amaç: Atriyum fibrilasyonu (AF) mortalite ve morbidite artışı ile ilişkili en sık rastlanan ritm bozukluğudur. Atriyum fibrozu, AF’nin kateter ablasyonu sonrası nüks oranını artırır. Osteopontin, fibrozu da içeren çeşitli fizyopatololojik süreçlerde görev alan çok fonksiyonlu bir moleküldür. Atriyum fibrilasyonu kriyoablasyonu sonrasında serum osteopontin seviyeleri ile AF nüksü arasındaki ilişkiyi araştırdık.
Yöntemler: Çalışmamız ileriye dönük ve gözlemsel olarak tasarlandı; nöbetli (n=47) ve sürekli (n=13) AF’si olan 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Serum osteopontin seviyeleri AF kriyoablasyonu işlem öncesi ve işleminden altı ay sonra ölçüldü.
Bulgular: İki AF hasta grubuna göre işlem öncesi ve sonrası osteopontin seviyeleri arasında farklılık saptanmadı (sırasıyla, p=0.286, p=0.493). İşlem sonrası osteopontin seviyeleri, işlem öncesi seviye ile kıyaslandığında anlamlı olarak yüksekti (32.18 ng/mL ve 15.58 ng/mL; p=<0.001). Sol atriyum çapı, AF tipi, işlem öncesi osteopontin seviyeleri AF ablasyonu sonrası nüks ile ilişkili saptandı (p≤0.05). Atriyum fibrilasyonu nüksünün bağımsız risk öngördürücülerini tespit etmek için yaşa göre düzeltilmiş çok değişkenli lojistik regresyon analizi yapıldı. Bunların arasında, AF tipinin (β=2.211 p=0.004, OO: 9.124, %95 GA [2.026–41.094]) AF nüksü açısından en önemli öngördürücü olduğu tespit edildi. İşlem öncesi osteopontin seviyeleri de AF nüksünü bağımsız olarak öngördü (β=0.059, p=.048, OO: 1.061, %95 GA [1.001–1.125]).
Sonuç: Çalışmamızda, AF’nin sürekliliği ve daha yüksek işlem öncesi osteopontin seviyeleri AF kriyobalon ablasyon tedavisi yapılan hastalarda nüksü bağımsız olarak öngördürmüştür. Biyokimyasal bir belirtecin kriyoablasyon sonrası nüks ile ilişkili olması, ablasyon tedavisi için uygun hastaların seçimi ve uzun dönem işlem başarısını değerlendirmede faydalı olabilir.

Anahtar Kelimeler: Atrial fibrilasyon kateter ablasyon, atrial fibrilasyon nüksü, kriyobalon, osteopontin.


Relationship between serum osteopontin level and atrial fibrillation recurrence in patients undergoing cryoballoon catheter ablation

Hacı Murat Güneş1, Gamze Babur Güler1, Ekrem Güler1, Gültekin Günhan Demir1, Filiz Kızılırmak Yılmaz1, Mehmet Onur Omaygenç1, Ayşe İstanbullu Tosun2, Taylan Akgün3, Bilal Boztosun1, Fethi Kılıçarslan1
1İSTANBUL MEDİPOL UNİVERSİTY MEDİCİNE FACULTY CARDİOLOGY DEPARTMENT
2İstanbul Medi̇pol Uni̇versi̇ty Medi̇ci̇ne Faculty Bi̇ochemi̇stry Department
3KARTAL KOŞUYOLU HEART HOSPİTAL CARDİOLOGY CLİNİC

Objective: Atrial fibrillation (AF) is the most common sustained arrhythmia and is associated with increased morbidity and mortality. Atrial fibrosis augments recurrence rate following AF catheter ablation. Osteopontin is a multifunctional molecule involved in several pathophysiological pathways, including fibrosis. Presently described is investigation of relationship between serum osteopontin level and AF recurrence after AF cryoablation.
Methods: The study was designed to be prospective and observational; 60 patients with paroxysmal (n=47) and persistent (n=13) AF were included. Osteopontin level was measured both before and 6 months after AF ablation with cryoballoon.
Results: Preprocedure and postprocedure osteopontin level did not differ between the 2 groups of AF patients (p=0.286, p=0.493, respectively). Postprocedure osteopontin level was significantly higher compared with preprocedure value (32.18 ng/mL vs 15.58 ng/mL; p=<0.001). Left atrial diameter, AF type, and preprocedure osteopontin level were related to AF recurrence (p≤0.05). An age-adjusted multivariate logistic regression analysis was conducted to determine independent predictors of AF recurrence. Among these, AF type (β=2.211; p=0.004; odds ratio [OR]: 9.124; 95% confidence interval [CI]: 2.026–41.094) was found to be the most important factor related to AF recurrence. Preprocedure osteopontin level also predicted AF recurrence independently (β=0.059; p=0.048; OR: 1.061; 95% CI 1.001–1.125).
Conclusion: Study results revealed persistency of AF and high preprocedure osteopontin level independently predicted AF recurrence in patients undergoing cryoballoon AF ablation. Association of a biochemical marker with AF recurrence might be beneficial to selection of appropriate patients for cryoballoon procedure and assessment of long-term procedural success.

Keywords: Atrial fibrillation catheter ablation, atrial fibrillation recurrence, cryoballoon, osteopontin.


Hacı Murat Güneş, Gamze Babur Güler, Ekrem Güler, Gültekin Günhan Demir, Filiz Kızılırmak Yılmaz, Mehmet Onur Omaygenç, Ayşe İstanbullu Tosun, Taylan Akgün, Bilal Boztosun, Fethi Kılıçarslan. Relationship between serum osteopontin level and atrial fibrillation recurrence in patients undergoing cryoballoon catheter ablation. . 2017; 45(1): 26-32

Sorumlu Yazar: Hacı Murat Güneş, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar