. 1999; 27(9): 631-636

Derlemeler Koroner Endovasküler Brakiterapi

Hasan Fehmi TÖRE1, Hürkan KURŞAKLIOĞLU1, Ertan DEMİRTAŞ1
1GATA Kardiyoloji Anabilim Dali, Ankara
2GATA Kardiyoloji Anabilim Dali, Ankara
3GATA Kardiyoloji Anabilim Dali, Ankara

Günümüzde anjiyoplasti ve stent gibi revaskülarizasyon yömemferi birçok merkezde uygulanmaktadır. Bu yöntemlerin erken dönemdeki başarifanna karşılik liZilll dönemdeki başanton sıklikla restenoz nedeniyle göfgelenmektedir. Erken dönemdeki başanmn liZilll süre korunamaması araştırmacilan resfenazun önlenmesi üzerinde çalişmaya yöneftnıiştir. Restenazım önlenmesi için yapilan farnıakolojik girişinılerde çok başanli sonuçfar elde edilememiştir. Fakat bu konudaki çalışmafar halen devam etmektedir. Bu nedenle yeni araştırmalara yönefinmiş ve endovasküler brakiterapi çalişmalan ile iyonize radyosyanun restenoz üzerine etkileri araştmfnıaya başlanmıştır. Nispeten yeni bir teknik olan endovaskiifer brakiterapide halen birçok konu tarllşnıafı veya yeterince açık değildir. Bu yazıda endovasküfer brakiterapinin genel ilkeleri, hafen mevcut sistemler ve konuyla ilgili literatür gözden geçirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Endovasküler brakiterapi, restenoz


Reviews Coronary Endovascular Brachytherapy

Hasan Fehmi TÖRE1, Hürkan KURŞAKLIOĞLU1, Ertan DEMİRTAŞ1
1
2
3

Currently, revascularization procedures !ike PTCA or coronary ste nting have been used in nuın ero u s cardiology centers. Although these methods are very successful in early term, their initial success are surpassed by the Iate term restenosis. Not maintaning early term success of these methods have led the researchers to study the prevention of the restenesis problem. Pharmacological interventions used to prevent have not reached very successful results. But, studies pertinent to th is issue are continuning. Therefore, it is pointed out that new elinical research and endovascu lar brachytherapy and the effects of ionizing radiation over restenosis area have been investigated. Different issues in the area of endovascular brachytherapy which is a relativetey new technique are stil! debateful or not clear enough. In this article, general principles of brachytherapy, the systems existing at present, and the l iteratuı·e related to this topic are reviewed.



Hasan Fehmi TÖRE, Hürkan KURŞAKLIOĞLU, Ertan DEMİRTAŞ. Reviews Coronary Endovascular Brachytherapy. . 1999; 27(9): 631-636


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar