. 2020; 48(8): 746-753 | DOI: 10.5543/tkda.2020.21290  

Yeni tanı konmuş hipertansiyonu olan hastalarda erektil disfonksiyon ile epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ve karotis intima-media kalınlığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi

Davut Karakurt1, Hüseyin Ede2, Yasar Turan3, Abdullah Gürel4, İsa Ardahanlı3, Taner Sarak1
1Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Kırıkkale
2Hamad Medical Corporation Kalp Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü, Doha, Katar
3Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Yozgat
4Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Yozgat

Amaç: Bu çalışmada, yeni tanı konmuş hipertansiyonu olan hastalarda, endotel disfonksiyon ve subklinik ateroskleroz belirteçleri olan epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ve karotis intima-media kalınlığı ile erektil disfonksiyon arasındaki ilişki araştırıldı.
Yöntemler: 1 Mayıs 2018-31 Mayıs 2019 tarihleri arasında yeni tanı konmuş hipertansiyonu olan 101 erkek hastanın ekokardiyografi yardımı ile epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ve karotis intima-media kalınlığı ölçüldü. Erektil disfonksiyon değerlendirmesi Uluslararası Cinsel İşlev İndeksinin 5 Soruluk Versiyonu (IIEF-5) ile yüz yüze görüşülerek üroloji polikliniğinde yapıldı. Erektil disfonksiyonu olan ve olmayan hastaların verileri karşılaştırıldı.
Bulgular: Yeni tanı konmuş hipertansiyonu olan hastalarda erektil disfonksiyon varlığı ve şiddeti ile epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ve karotis intima-media kalınlığı arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Erektil disfonksiyonu olan hastalarda sol ventrikül diyastolik fonksiyonlarının daha fazla bozulmuş olduğu saptandı.
Sonuç: Yeni tanı konmuş hipertansiyonu olan hastalarda, erektil disfonksiyonun artmış epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ve karotis intima-media kalınlığı ile ilişkili olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Epikardiyal yağ dokusu, erektil disfonksiyon; esansiyel hipertansiyon; karotis intima-media kalınlığı.


Evaluation of the relationship between erectile dysfunction and epicardial fat tissue thickness and carotid intima-media thickness in patients with newly diagnosed hypertension

Davut Karakurt1, Hüseyin Ede2, Yasar Turan3, Abdullah Gürel4, İsa Ardahanlı3, Taner Sarak1
1Kirikkale University Faculty of Medicine Cardiology Department, Kirikkale, Turkey
2Hamad Medical Corporation Heart Hospital, Cardiology Department, Doha, Qatar
3Bozok University Faculty of Medicine Cardiology Department, Yozgat, Turkey
4Bozok University Faculty of Medicine Urology Department, Yozgat, Turkey

Objective: This study is an investigation of the relationship between erectile dysfunction and epicardial adipose tissue and carotid intima-media thickness, which are indicators of endothelial dysfunction and subclinical atherosclerosis, in patients with newly diagnosed hypertension.
Methods: The epicardial adipose tissue and carotid intima-media thickness of 101 male patients with newly diagnosed hypertension were measured using echocardiography between May 1, 2018 and May 31, 2019. Evaluation of erectile dysfunction was performed using the 5-item version of the International Index of Erectile Function (IIEF-5) in a face-to-face interview in the urology outpatient clinic. The data of patients with and without erectile dysfunction were compared.
Results: There was a significant relationship between the presence and severity of erectile dysfunction and epicardial fat tissue and carotid intima-media thickness in patients with newly diagnosed hypertension. Left ventricular diastolic function was found to be more impaired in patients with erectile dysfunction.
Conclusion: Erectile dysfunction was determined to be related to increased epicardial fat tissue and carotid intima-media thicknesses in patients with newly-diagnosed hypertension.

Keywords: Epicardial fat tissue, erectile dysfunction; essential hypertension; carotid intima-media thickness.


Davut Karakurt, Hüseyin Ede, Yasar Turan, Abdullah Gürel, İsa Ardahanlı, Taner Sarak. Evaluation of the relationship between erectile dysfunction and epicardial fat tissue thickness and carotid intima-media thickness in patients with newly diagnosed hypertension. . 2020; 48(8): 746-753

Sorumlu Yazar: Hüseyin Ede, Qatar


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar