. 2010; 38(3): 164-172

EUROASPIRE III: Türkiye ile Avrupa`ın karşılaştırılması

Lale Tokgözoğlu1, Ergün Barış Kaya1, Çetin Erol2, Oktay Ergene3, Euroaspire 3 Çalışma Grubu4
1Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara
2Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara
3Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, İzmir
4Euroaspire 3 Çalışma Grubu

Amaç: EUROASPIRE III çalışması, koroner arter hastalarında risk faktörlerini, yaşam tarzı ve ilaç tedavilerinin kullanımını ve yeni kılavuzlara uyumu belirlemek ve zaman içindeki değişimi görmek amacıyla, 2006-2007 yıllarında, Türkiye de dahil Avrupa’da 22 ülkenin katılımıyla (76 merkez) gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, EUROASPIRE III’ün sonuçları, Türkiye ile diğer Avrupa ülkeleri arasındaki farklılıklar açısından değerlendirildi.
Çalışma planı: EUROASPIRE III’ün sonuçları Türkiye’den 17 merkezin sonuçları ile karşılaştırıldı. Klinik koroner kalp hastalığı tanısı konan ardışık hastalar (669 medikal kayıt, %23.8’i kadın) geriye doğru tarandı; bu hastaların izlemi sırasında 338 hasta (%50.5) ile indeks olaydan (akut koroner olay veya girişimsel işlem) en az altı ay sonra görüşüldü ve hastalar muayene edildi.
Bulgular: EUROASPIRE III ile karşılaştırıldığında, Türkiye’nin verilerinde klasik risk faktörlerinin kaydında çok önemli bir farklılık olmamasına rağmen, kilo, boy, bel çevresi, lipit (total kolesterol, HDL-, LDL-kolesterol, trigliserit), glukoz ve HbA1c ölçümleri kaydının daha yetersiz olduğu gözlendi. Avrupa ile kıyaslandığında gözlenen en önemli farklılıklar, miyokart enfarktüslü genç hasta oranının (<50 yaş, %20 ve %12.7-tüm hastalar), sigaraya devam etme (%23.1 ve %17.2-tüm hastalar) ve hareketsizlik oranlarının, düşük HDL-kolesterol düzeylerinin (%50.2 ve %36.7), indeks olay sonrasında hekim tarafından izlenmeme (%12 ve 2.2-Türkiye hariç) ve eğitilmeme oranlarının daha yüksek olmasıydı.
Sonuç: EUROASPIRE III çalışmasının Türkiye kolunun verileri, Avrupa’ya benzer şekilde, kardiyovasküler korunma hedeflerinin gerisinde kalındığını göstermiştir.
EUROASPIRE III Türkiye Çalışma Grubunun listesi yazının sonunda verilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hastalık/önleme ve kontrol, koroner hastalık/önleme ve kontrol, yaşam tarzı, risk faktörü; Türkiye/epidemiyoloji


EUROASPIRE III: a comparison between Turkey and Europe

Lale Tokgözoğlu1, Ergün Barış Kaya1, Çetin Erol2, Oktay Ergene3, Euroaspire 3 Çalışma Grubu4
1Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Cardiology, Ankar
2Ankara University Faculty of Medicine, Department of Cardiology, Ankara, Turkey
3Atatürk Education And Research Hospital, Department of Cardiology, İzmir
4Euroaspire 3 Study Group

Objectives: The EUROASPIRE III survey was conducted in 2006-2007 in 22 countries in Europe (76 centers) to describe risk factors, lifestyle and therapeutic management of patients with coronary heart disease (CHD), compliance with current guidelines, and to document changes over time. This study aimed to assess the results of the EUROASPIRE III survey in terms of differences between Turkey and other European countries.
Study design: The results of the EUROASPIRE III survey were compared with those of 17 centers from Turkey. Consecutive patients with a diagnosis of CHD (669 medical records, %23.8 women) were identified retrospectively, of which 338 patients (50.5%) were followed-up, interviewed, and examined at least six months after the index event (acute coronary syndrome or interventional procedure).
Results: Compared to the EUROASPIRE III data, recordings from Turkey’s centers at discharge on classical risk factors did not exhibit remarkable differences; however, data on weight, height, waist circumference, lipid profile, glucose, and HbA1c measurements were more incomplete. In comparison to Europe population, the most important differences were observed in the higher rates of the following: young patients with myocardial infarction (<50 years, 20% vs. 12.7%), persistence in smoking (23.1% vs. 17.2%), immobility, low HDL-cholesterol (50.2% vs. 36.7%), insufficient follow-up by physicians after the index event (12% vs. 2.2%-except Turkey), and insufficient patient education.
Conclusion: The data from the Turkey arm of the survey show that efforts for cardiovascular disease prevention fall short of the targets, similar to Europe.

Keywords: Cardiovascular diseases/prevention & control, coronary disease/prevention & control, life style, risk factors; Turkey/epidemiology


Lale Tokgözoğlu, Ergün Barış Kaya, Çetin Erol, Oktay Ergene, Euroaspire 3 Çalışma Grubu. EUROASPIRE III: a comparison between Turkey and Europe. . 2010; 38(3): 164-172

Sorumlu Yazar: Ergün Barış Kaya, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar