. 2013; 41(3): 218-224 | DOI: 10.5543/tkda.2013.15146  

Kardiyoloji polikliniğine başvuran hastalarda bitkisel kökenli alternatif tedavilerin ve tamamlayıcı besin ürünlerinin tüketim prevalansı

Esra Gücük İpek1, Yeşim Güray2, Burcu Demirkan2, Ümit Güray2, Habibe Kafes2, Funda Başyiğit3
1Polatlı Devlet Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Ankara
2Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Ankara
3Cinnah Kalp Merkezi Kardiyoloji Kliniği, Ankara

Amaç: Kardiyoloji polikliniğine başvuran hastaların bitkisel kökenli alternatif tedaviler ile tamamlayıcı besin ürünlerini tüketim sıklığını ve bu ürünleri kullanan hastaların demografik özelliklerini, eşlik eden hastalıkları ile ilaç kullanma oranlarını belirlemek.
Çalışma planı: Haziran 2011 ile Mart 2012 tarihleri arasında kardiyoloji polikliniğine başvuran hastalara yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek, kronik hastalık, ilaç, alternatif ve tamamlayıcı tedavi ürünlerinin kullanımı ile bu ürünlerin ne amaçla, kimin tavsiyesi ile başlandığını sorgulayan anket formları verildi. Toplanan formlardaki veriler analiz edildi.
Bulgular: Toplam 454 hasta ile anket yapıldı. Hastaların %48’i kadın, ortalama yaşları 49±13 idi. Hastaların %12’sinde diyabet, %34’ünde hipertansiyon, %26’sında koroner arter hastalığı, %7’sinde kalp yetersizliği vardı. Hastaların %58’inde kronik bir hastalık, %49’unda her hangi bir kardiyovasküler hastalık, %57’sinde ilaç kullanma öyküsü bulunuyordu. Vitamin ve mineral kullanımı dahil edildiğinde alternatif ve tamamlayıcı ürünleri kullanan 75 (%16) hasta saptandı. Vitamin ve mineraller hariç tutulduğunda 56 (%12) hastanın en az bir ürün, 24 (%5) hastanın birden fazla sayıda ürün kullandığı belirlendi. Sarımsak(n=33), keten tohumu (n=13), zencefil (n=12), omega 3 (n=12), zerdeçal (n=11) en çok tercih edilen ürünlerdi. Hastaların %32’si hipertansiyon, %23’ü hiperlipidemi tedavisi, %20’si daha sağlıklı olmak için bu ürünleri kullandıklarını belirtti. Alternatif ürünleri kullanan grupta kadın hasta oranı kullanmayan gruba kıyasla daha fazla olup (p=0.04), yaş ortalamalarının da daha yüksek olduğu saptandı (p=0.004). Eğitim düzeyinin yüksek olması, ilaç kullanma, kronik hastalık, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalık öyküsü, bu ürünleri kullananlarda kullanmayan hastalara göre anlamlı olarak fazlaydı.
Sonuç: Kardiyoloji polikliniklerine başvuran hastalarda bitkisel kökenli alternatif tedaviler ile tamamlayıcı besin ürünlerinin yaygın olarak kullanıldığı belirlendi. Yaşlı, eğitim düzeyi yüksek, kadın cinsiyette olan, ilaç kullanan ve kronik bir hastalığı bulunan hastalarda bu ürünlerin daha fazla tüketildiği saptandı.

Anahtar Kelimeler: Anket, besin destekleri; bitkiler, tıbbi; kardiyovasküler hastalıklar/ilaç tedavisi; tamamlayıcı terapiler; Türkiye/epidemiyoloji.


The prevalence of alternative herbal medicine and nutritional complementary product intake in patients admitted to out-patient cardiology departments

Esra Gücük İpek1, Yeşim Güray2, Burcu Demirkan2, Ümit Güray2, Habibe Kafes2, Funda Başyiğit3
1Department of Cardiology, Polatli State Hospital, Ankara, Turkey
2Department of Cardiology, Türkiye Yüksek İhtisas Hospital, Ankara, Turkey
3Department of Cardiology, Cinnah Heart Center, Ankara, Turkey

Objectives: To detect the prevalence of alternative herbal medicine and nutritional complementary product intake in patients admitted to outpatient cardiology clinics and to determine demographic characteristics, comorbidities and medical properties of those patients.
Study design: Patients admitted to outpatient cardiology clinics between June 2011 and March 2012 were given questionnaires involving age, gender, education, occupation, chronic illness, medication, herbs, nutritional complementary products, the index purpose and motivation for using herbs and nutritional complementary products. The data of those questionnaires were analyzed.
Results: A total of 454 questionnaires were collected. The mean age was 49±13 and 48% of the participants were female. Of those patients, 12% had diabetes, 34% had hypertension, 26% had coronary artery disease, 7% had heart failure, 58% had chronic illness, 49% had cardiovascular disease, and 57% had history of drug intake. Including vitamins and minerals, there were 75 (16%) patients taking alternative and complementary medicine. When vitamins and minerals were excluded, 56 (12%) patients were using at least one product, while 24 (5%) patients were using more than one. Garlic (n=33), flaxseed (n=13), ginger (n=12), omega 3 (n=12), and turmeric (n=11) were the most popular products. Of those 56 patients, 32% were using alternative medicine for hypertension and 23% for hyperlipidemia treatment, while 20% were using those products to be healthier in general. Alternative medicine was more prominent in females (p=0.04), and older patients (p=0.004). Education level, drug intake, and the presence of chronic illnesses, hypertension and cardiovascular disease were significantly higher in those patients.
Conclusion: Alternative and complementary products were common in patients admitted to outpatient cardiology clinics. Female gender, advanced age, higher education level, drug intake, and having a chronic illness were predisposing factors.

Keywords: Questionnaires, dietary supplements; plants, medicinal; cardiovascular diseases/drug therapy; complementary therapies; Turkey/epidemiology.


Esra Gücük İpek, Yeşim Güray, Burcu Demirkan, Ümit Güray, Habibe Kafes, Funda Başyiğit. The prevalence of alternative herbal medicine and nutritional complementary product intake in patients admitted to out-patient cardiology departments. . 2013; 41(3): 218-224

Sorumlu Yazar: Esra Gücük İpek, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar