. 2018; 46(8): 651-658 | DOI: 10.5543/tkda.2018.12844  

Farklı obezite ölçümlerinin diyastolik fonksiyon bozukluğunun varlığını öngörme gücü

Yalın Tolga Yaylalı1, Güzin Fidan-yaylalı2, Beray Can3, Hande Şenol4, Mehmet Kılınç1, Mustafa Yurtdaş5
1Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Denizli
2Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Denizli
3Urla Devlet Hastanesi, İç Hastalıkları Bölümü, İzmir
4Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Bioistatistik Ana Bilim Dalı, Denizli
5Balıkesir Özel Sevgi Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü, Balıkesir

Amaç: Vücut kitle indeksi ve bel çevresinin obezitenin değerlendirilmesinde bazı kısıtlılıkları vardır. Bu çalışma bir obezite ölçümünün diyastolik disfonksiyonun (DD) varlığını diğer obezite ölçümlerinden daha doğru öngörüp öngörmediğini değerlendirmeyi amaçladı.
Yöntemler: Diyastolik disfonksiyon için herhangi bir risk faktörü olmayan 91 obez denek çalışmaya alındı. Ekokardiyografik inceleme yapıldı. DD, en güncel kılavuzlara göre tanımlandı ve sınıflandırıldı. Denekler DD varlığına göre iki gruba ayrıldılar. Kilo, boy ve bel çevresi (BÇ) ölçüldü. Vücut kitle indeksi (VKİ) ve bel kalça oranı (BKO) hesaplandı. Bir vücut şekil indeksi (VŞİ), BÇ/(VKİ2/3boy1/2) denklemine göre hesaplandı. Lojistik regresyon analizi ile VŞİ, VKİ, BKO ve BÇ’nin DD ile ilişkisini inceledik. İki grup arasındaki farkın incelenmesi için kovaryans analizi kullanıldı.
Bulgular: Bel çevresi ve VKİ, DD’si olan deneklerde anlamlı olarak artmıştı (sırasıyla, p=0.049 ve 0.051). Artmış VKİ, BÇ ve BKO DD olma riskini arttırdı [BMI-DD: odds oranı (OR)=1.096, p=0.024; WC-DD: OR=1.059, p=0.007; WHR-DD: OR=2.363, p=0.007]. Yaş ve cinsiyet düzeltmesinden sonra sadece VKİ anlamlı olarak DD ile ilişkili olmaya devam etti (p=0.031). VŞİ DD ile ilişkili değildi.
Sonuç: Yaş ve cinsiyet düzeltmesinden sonra VKİ obezitede DD’nin tek öngördürücüsü idi. Tüm kısıtlılıklarına rağmen VKİ halen potansiyel olarak DD’nin diğer obezite ölçümleri içinde en doğru ölçümü olabilir.

Anahtar Kelimeler: Vücut şekil indeksi, vücut kitle indeksi, diyastolik disfonksiyon; obezite; bel çevresi; bel kalça oranı.


Predictive power of different obesity measures for the presence of diastolic dysfunction

Yalın Tolga Yaylalı1, Güzin Fidan-yaylalı2, Beray Can3, Hande Şenol4, Mehmet Kılınç1, Mustafa Yurtdaş5
1Department of Cardiology, Pamukkale University Faculty of Medicine, Denizli, Turkey
2Department of Endocrinology and Metabolic Diseases, Pamukkale University Faculty of Medicine, Denizli, Turkey
3Department of Internal Medicine, Urla State Hospital, İzmir, Turkey
4Department of Biostatistics, Pamukkale University Faculty of Medicine, Denizli, Turkey
5Department of Cardiology, Balikesir Private Sevgi Hospital, Balikesir, Turkey

Objective: Body mass index (BMI) and waist circumference (WC) as measures of obesity have some limitations. The aim of this study was to evaluate whether one measure could predict the presence of diastolic dysfunction (DD) more accurately than the other measures.
Methods: A total of 91 obese patients without any other risk factors for DD were prospectively enrolled. Echocardiographic examination was performed. DD was defined and categorized according to recent guidelines. The study participants were divided into 2 groups according to the presence of DD. Weight, height, and WC were measured; BMI and waist-to-hip ratio (WHR) were calculated; and a body shape index (ABSI) was calculated as WC/(BMI2/3height1/2). The associations between ABSI, BMI, WHR, and WC and the presence of DD were examined using logistic regression analyses. Analysis of covariance was used to examine the differences.
Results: WC and BMI were significantly greater in subjects with DD (p=0.049 and 0.051, respectively). A greater BMI, WC, and WHR increased the risk of the presence of DD (BMIDD: odds ratio [OR]=1.096, p=0.024; WC-DD: OR=1.059, p=0.007; WHR-DD: OR=2.363, p=0.007). After adjustment for age and sex, only BMI continued to be significantly associated with DD (p=0.031). ABSI was not associated with DD.
Conclusion: After adjustment for age and sex, BMI was the only predictor of DD in obesity. Despite its limitations, BMI may still be a potentially more accurate measure of DD compared with other obesity measures.

Keywords: A body shape index, body mass index, diastolic dysfunction; obesity; waist circumference; waist-to-hip ratio.


Yalın Tolga Yaylalı, Güzin Fidan-yaylalı, Beray Can, Hande Şenol, Mehmet Kılınç, Mustafa Yurtdaş. Predictive power of different obesity measures for the presence of diastolic dysfunction. . 2018; 46(8): 651-658

Sorumlu Yazar: Yalın Tolga Yaylalı, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar