. 2013; 41(4): 25-33

Kapak hastalığı dışı nedenli atriyum fibrilasyonlu hastalarda dabigatran kullanımı: Sık sorulan soruların yanıtları

Onur Sinan Deveci1, Mesut Demir1, Mehmet Aksoy2
1Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Adana
2Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Gaziantep

Uzun bir süredir atriyum fibrilasyonu (AF) olan hastalarda inmenin önlenmesinde vitamin K antagonistleri (VKA) altın standart olarak yerini korumakta idi. Kapak dışı nedenli AF’li olgularda, VKA’larına alternatif olarak geliştirilen yeni nesil antikoagülan ajanlar günlük pratik uygulamalarımıza daha sık girmeye başlamıştır. Bununla beraber bu ajanların kullanımlarının artması ile gerek hekimler gerekse hastalar farklı sorular ve klinik senaryolar ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu yazıda yeni nesil bir antikoagülan ajan olan dabigatran ile ilgili sık sorulan sorulara yanıt vermek amaçlanmıştır.



Use of dabigatran in patients with non-valvular atrial fibrillation: answers to frequently asked questions

Onur Sinan Deveci1, Mesut Demir1, Mehmet Aksoy2
1Cukurova University Faculty of Medicine, Department of Cardiology, Adana, Turkey
2Gaziantep University Faculty of Medicine, Department of Cardiology, Gaziantep, Turkey

Vitamin K antagonists (VKA) were maintaining their position as the gold standard theraphy for stroke prevention in patients with non-valvular atrial fibrillation (AF) for years. As an alternative to VKA, the developed new-generation anticoagulant agents began to enter our daily practice more often. Nonetheless, with the increasing use of these agents, both patients and physicians are faced with different questions and clinical scenarios. This article is intended to respond to frequently asked questions related to a new generation anticoagulant agent: Dabigatran.



Onur Sinan Deveci, Mesut Demir, Mehmet Aksoy. Use of dabigatran in patients with non-valvular atrial fibrillation: answers to frequently asked questions. . 2013; 41(4): 25-33

Sorumlu Yazar: Mesut Demir, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar