Turk Mikrobiyol Cem Derg. 2013; 41(1): 38-44 | DOI: 10.5543/tkda.2013.10179  

Ailevi Akdeniz ateşinde kalp tipi yağ asidi bağlayıcı protein düzeyleri

Özlem Karakurt Arıtürk1, Kemal Üreten2, Münevver Sarı3, Nuray Yazıhan4, Evin Yılmaz4, İmge Ergüder5
1Balıkesir Devlet Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Balıkesir, Türkiye
2Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Romatoloji Kliniği, Ankara, Türkiye
3Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Ankara, Türkiye
4Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fizyopatoloji Bölümü ve Moleküler Biyoloji Araştırma ve Geliştirme Birimi, Ankara, Türkiye
5Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyokimya Bölümü, Ankara, Türkiye

Amaç: Ailevi Akdeniz ateşi (AAA) tekrarlayan poliserozite bağlı ataklarla kendini gösteren otozomal çekinik bir hastalık olup en sık görülen dönemsel sendromdur. Kalp tipi yağ asidi bağlayıcı protein (KYABP) kalp kası hücresi sitoplazmasındaki yağ asitlerinin taşınmasında görevli hücre içi bir molekül olup kalp kası hasarının hızlı bir belirtecidir. AAA devamlı yangısal aktivite ile seyreden özyangısal bir hastalık olduğundan ve bazı romatizmal hastalıklarda yangı damar sertliği gelişimi ve ilerlemesinde önemli rol oynadığından, AAA hastalarında serum KYABP ve malondialdehit (MDA) düzeylerini ölçerek damar sertliğinin belirteçlerini araştırmayı amaçladık.
Çalışma planı: Ailevi Akdeniz ateşli kırk hasta ve yirmi sağlıklı gönüllü çalışma topluluğunu oluşturmak için seçildi. AAA tanısı Tel-Hashomer belirteçlerine göre konuldu. İlişkiyi araştırmak için serum KYABP ve MDA düzeyleri ölçüldü.
Bulgular: Ailevi Akdeniz ateşli hastalarda ortalama KYABP düzeyleri normal bireylere göre anlamlı olarak daha yüksekti (4.89±0.83 ve 3.06±2.13 ng/ml, p<0.01). AAA’lı hastalarda ortalama trombosit hacmi de normal bireylere göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (8.87±0.99 ve 8.22±0.45 fl, p=0.04). Gruplar arasında serum MDA düzeyleri farksızdı (1.08±0.66 ve 1.08±0.33 nmol/ml, p=0.99). AAA’lı hastalarda akut atak sırasında ve ataksız dönemlerde KYABP ve MDA düzeyleri yönünden de fark bulunmadı.
Sonuç: Ailevi Akdeniz ateşli hastalarda saptanan KYABP düzeyindeki artış bu hastalardaki oksidatif stres durumundan bağımsız olarak, AAA’de artmış damar sertliği yatkınlığına işaret ediyor olabilir.

Anahtar Kelimeler: Akut hastalık, ateroskleroz/kan; biyolojik belirteç/kan; yağ asidi bağlayıcı protein; ailevi Akdeniz ateşi/komplikasyonlar; malondialdehit.


Heart-type fatty acid binding protein level in familial Mediterranean fever

Özlem Karakurt Arıtürk1, Kemal Üreten2, Münevver Sarı3, Nuray Yazıhan4, Evin Yılmaz4, İmge Ergüder5
1Department of Cardiology, Balıkesir State Hospital, Balıkesir, Turkey
2Department of Rheumatology, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Research and Education Hospital, Ankara, Turkey
3Department of Cardiology, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Research and Education Hospital, Ankara, Turkey
4Department of Pathophysiology and Molecular Biology Research and Development Unit, Ankara University Faculty of Medicine, Ankara, Turkey
5Department of Biochemistry, Ankara University Faculty of Medicine, Ankara, Turkey

Objectives: Familial Mediterranean fever (FMF) is an autosomal recessive disorder and the most frequent periodic syndrome characterized by recurrent attacks of polyserositis. Heart-type fatty acid-binding protein (h-FABP) is an intracellular molecule engaged in the transport of fatty acids through the myocardial cytoplasm and a rapid marker of myocardial injury. FMF is an autoinflammatory disease characterized by ongoing inflammatory activity. Inflammation also plays an important role in the development and progression of atherosclerosis in some rheumatic diseases. We aimed to investigate markers of atherosclerosis in patients with FMF by the measurement of serum h-FABP and malondialdehyde levels (MDA).
Study design: Forty consecutive patients with FMF and twenty healthy volunteers were selected to participate in the study. The diagnosis of FMF was based on Tel-Hashomer criteria. Serum h-FABP and MDA levels were determined to examine the association.
Results: The mean h-FABP level in FMF patients was significantly higher than the normal population (4.89±0.83 vs. 3.06±2.13 ng/ml, p<0.01). The mean platelet volume was significantly higher in FMF patients than in the normal group (8.87±0.99 vs. 8.22±0.45 fl, p=0.04). Serum MDA levels were the same between the groups (1.08±0.66 vs. 1.08 ± 0.33 nmol/ ml, p=0.99). h-FABP and MDA levels were the same in FMF patients with an acute attack and during an attack free period.
Conclusion: Our results show that h-FABP increases in patients with FMF. Higher h-FABP levels may lead to increased atherosclerotic propensity in FMF, independent of the oxidative stress status of these patients.

Keywords: Acute disease, atherosclerosis/blood; biological markers/ blood; fatty acid-binding proteins; familial Mediterranean fever/ complications; malondialdehyde.


Özlem Karakurt Arıtürk, Kemal Üreten, Münevver Sarı, Nuray Yazıhan, Evin Yılmaz, İmge Ergüder. Heart-type fatty acid binding protein level in familial Mediterranean fever. Turk Mikrobiyol Cem Derg. 2013; 41(1): 38-44

Sorumlu Yazar: Özlem Karakurt Arıtürk, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar