. 1997; 25(1): 54-64

Diyastolik Fonksiyonlar: Diyastol Fizyolojisi, Fonksiyon Bozuklukları ve Ekokardiyografi ile Değerlendirilmesi

Nazlıhan GÜNAL1, Arman BİLGİÇ1
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakiiiresi Çocuk Sağlığı ve Hastaliklan Anabilim Dalı. Pediatrik Kardiyoloji Üniresi AıvKARA

Diyastol, semilunar kapakların kapanması ile başlar, ve dört devrede meydana gelir: izovolemik relaksasyon, hızlı doluş, diastaz (pasif doluş) ve atriyal sistol. Diyastolik fonksiyon, bir çok kalp hastalığında sistolik fonksiyonlardan önce bozulmakta ve klinik belirtilerden sorumlu olmaktadır. Bu nedenle çeşitli kalp hastalıklarının izlenmesinde diyastolik fonksiyonların bilinmesi klinik önem taşımaktadır. Bu yazıda diyastolün fizyolojisi, diyastolik fonksiyon bozukluklarına neden olan durumlar ve ekokardiyografi ile diyastolik fonksiyon ölçümü üzerinde durulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Diyastol, sistol, miyokard hiperrrofisi. iskemi. Ekokardiyografi


Diastolic Functions: Physiology, Dysfunction and Echocardiographic Assessment of Diastolic Functions

Nazlıhan GÜNAL1, Arman BİLGİÇ1

Diastole begins with closure of the semilunar valves and is divided into four phases: isovolumic relaxation , rapid filling, diastasis (passive filling) and atrial systol. Assessment of diastolic functions have inportance, because in various heart diseases, diastolic functions may be impaired before the systolic fuııctions and cause of the symptoms . In this article, we present physiology of diastole, causes of diastolic dysfunction and evaluation of diastolic functions by echocardiography.



Nazlıhan GÜNAL, Arman BİLGİÇ. Diastolic Functions: Physiology, Dysfunction and Echocardiographic Assessment of Diastolic Functions. . 1997; 25(1): 54-64


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar