. 2008; 36(5): 332-334

Koroner arter ile pulmoner arter arasında fistül: Üç olgu sunumu

Murat Biçer, Murat Yanar, Abdulkadir Ercan, Işık Şenkaya
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Bursa

Koroner arter ile pulmoner arter arasında görülen doğuştan fistüller nadir anomalilerdir. Bu fistüller çoğunlukla asemptomatiktir. Koroner arter ile pulmoner arter arasında fistül saptanan semptomatik üç hastaya (2 erkek, 1 kadın; yaş dağılımı 46-53) epikardiyal yaklaşımla cerrahi onarım uygulandı. Bu yaklaşım iki hastada başarılı olurken, pleksusa benzer fistülü olan bir hastada ikinci ameliyat gerekti. Vücut dışı dolaşım desteği altında, distal orifisin direkt olarak görülmesinden sonra, fistül pulmoner arter içinden kapatıldı. Hastaların altı ay ile dört yıl arasında değişen takipleri sırasında herhangi bir sorun ya da semptom görülmedi. Koroner arter ile pulmoner arter arasındaki fistüllerin onarımında pleksusa benzer varyant da göz önünde bulundurulmalı ve tedavi yaklaşımı buna göre planlanmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Koroner damar anomalisi/cerrahi, pulmoner arter/anormallik, vasküler fistül/cerrahi.


Coronary-to-pulmonary artery fistulas: a report of three cases

Murat Biçer, Murat Yanar, Abdulkadir Ercan, Işık Şenkaya
Department Of Cardiovascular Surgery, Uludag University, Bursa, Turkey

Congenital coronary-to-pulmonary artery fistulas are rare anomalies and they generally have an asymptomatic course. We presented three symptomatic patients (2 men, 1 woman; age range 46 to 53 years) who underwent surgical repair via the epicardial approach for coronary-to-pulmonary artery fistulas. Treatment was successful in two patients. Reoperation in extracorporeal circulation was required in one patient having a plexus-like fistula. The distal orifice of the fistula was closed under direct vision from within the pulmonary artery. No complications or symptoms were seen during the follow-up of patients ranging from six months to four years. During repair of coronary-to-pulmonary artery fistulas, the presence of a plexus-like variant must be kept in mind and the treatment should be planned accordingly.

Keywords: Coronary vessel anomalies/surgery, pulmonary artery/abnormalities, vascular fistula/surgery.


Murat Biçer, Murat Yanar, Abdulkadir Ercan, Işık Şenkaya. Coronary-to-pulmonary artery fistulas: a report of three cases. . 2008; 36(5): 332-334

Sorumlu Yazar: Murat Biçer, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar