. 2000; 28(4): 245-253

Kalp Hastalığı ve Ritm Bozukluğu Olan Çocuklarda Fizik Aktivite Konusunda Öneriler

Ayşe Güler Eroğlu1
İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü, Çocuk Kardiyoloji Bölümü, İstanbul

Bir çocuğun normal gelişmesi için fizik aktivite çok önemlidir. Kalp hastalığı olan çocuklarda egzersiz fonksiyonel kapasiteyi artırır ve myokardın oksijen ihtiyacını azaltır. Egzersiz sırasında ani ölüm riski olan çok az sayıda kalp hastalığı vardır. Kalp hastalığı olan çocuklarda egzersiz durumunun dikkatle değerlendirilmesi gereklidir. Kalp hastalığı olan çocuklarda hastalığın ciddiyeti, hastanın yapmak istediği fizik aktivitenin tipi, miktarı ve süresi gibi faktörler temel alınarak bireye özel öneride bulunmak gereklidir. Bu yazıda egzersizin kalp üzerine etkileri ve doğumsal kalp hastalıkları, edinsel kapak hastalıkları, sistemik hipertansiyon ve ritm bozukluğu olan çocuklarda egzersiz konusunda öneriler gözden geçirildi.

Anahtar Kelimeler: Fizik aktivite, egzersiz, spor, ani ölüm, ritm bozukluğu


Recommendations for Physical Activity in Children with Heart Disease and Dysrhythmias

Ayşe Güler Eroğlu1

Physical activity is important for the normal development of a child. Exercise increases functional capacity and decreases myocardial oxygen demand in children with heart disease. There are relatively few heart disease that have been associated with sudden death during exercise. The exercise status of children with heart disease needs careful consideration. Children with heart disease need an individualized exercise recommendation based on factors such as severity of heart disease; type, intensity and duration of physical activity the patient wants to participate in. The effect of exercise on the heart and recommendations regarding exercise in patients with congenital heart diseases, acquired valvular diseases, systemic hypertension and cardiac dysrhythmias were reviewed in this article.

Keywords: Physical activity, sport, sudden death, dysrhythmia


Ayşe Güler Eroğlu. Recommendations for Physical Activity in Children with Heart Disease and Dysrhythmias. . 2000; 28(4): 245-253


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar