. 2014; 42(5): 467-471 | DOI: 10.5543/tkda.2014.05031  

Protez Kalp Kapağı Trombüsü Kökenli Koroner Emboli Vaka Serisi

Süleyman Karakoyun, Mustafa Ozan Gürsoy, Macit Kalçık, Mahmut Yesin, Mehmet Özkan
Kartal Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye

Koroner tromboemboli akut koroner sendromun (AKS) nadir bir nedenidir. Protez kalp kapağı olan hastalarda meydana gelen AKS’ye ilişkin bilgi yetersizdir ve genellikle olgu raporları ile sınırlıdır. Plak rüptürü akut miyokart enfarktüsünün en sık nedeni olmasına rağmen koroner emboli (KE) de nadir bir sebep değildir. Böyle bir durumda tedaviye ilişkin görüş birliği yoktur. Biz bu yazıda ST elevasyonsuz AKS’ye neden olan KE ile komplike olmuş ve trombolitik tedavinin (TT) başarılı olarak uygulandığı protez kapak trombüslü üç olguyu sunuyoruz. Bu çalışmada daha önce de tarafımızdan büyük bir çalışmada güvenilirliği ve etkinliği gösterilen düşük doz (25 mg) yavaş infüzyon (6 saat) tPA protokolü uygulandı. Üç hasta da koroner akım açısından TT’den yarar gördü ve koroner anjiyografide trombüsün eridiği gösterildi.

Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom/tedavi, anjiyoplasti, balon, koroner; kalp kapağı hastalığı/epidemiyoloji; kalp kapağı protezi; tromboz/tanı.


A case series of prosthetic heart valve thrombosis-derived coronary embolism

Süleyman Karakoyun, Mustafa Ozan Gürsoy, Macit Kalçık, Mahmut Yesin, Mehmet Özkan
Department of Cardiology, Kartal Kosuyolu Heart Training and Research Hospital, Istanbul

Coronary thromboembolism is a rare cause of acute coronary syndromes (ACS). The information regarding ACS in patients with prosthetic heart valves is scarce and based mainly on case reports. Although plaque rupture is the most common cause of acute myocardial infarction, coronary embolism (CE) is not a rare cause of acute myocardial infarction. There is no consensus regarding the treatment in such a situation. We present three cases of prosthetic valve thrombosis complicated with CE causing non-ST elevation ACS, who were successfully treated with thrombolytic therapy (TT). We administered low-dose (25 mg), slow-infusion (6 hours) tissue plasminogen activator (t- PA), which was shown to be safe and effective in our group in a large study. The patients benefited from TT with respect to the coronary flow, as shown by the lysis of thrombi in all three patients on coronary angiogram.

Keywords: Acute coronary syndrome/therapy, angioplasty, balloon, coronary; heart valve diseases/epidemiology; heart valve prosthesis; thrombosis/diagnosis.


Süleyman Karakoyun, Mustafa Ozan Gürsoy, Macit Kalçık, Mahmut Yesin, Mehmet Özkan. A case series of prosthetic heart valve thrombosis-derived coronary embolism. . 2014; 42(5): 467-471

Sorumlu Yazar: Süleyman Karakoyun, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar