. 1998; 26(8): 463-468

Akut Miyokard İnfarktüsü Geçiren Hastalarda Antikardiyolipin Antikorları

Haşim MUTLU1, Serdar KÜÇÜKOĞLU1, Zerrin YİĞİT1, Mehmet Ali KUTSAL1, Barış ÖKÇÜN1, Nazmi GÜLTEKİN1, Sinan ÜNER1
İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü, Haseki, İstanbul

Venöz ve arteryel trombüslerde, trombositopenide, serebrovasküler olaylarda yüksek antikardiyoplipin antikoru (AKA) düzeyleri bildirilmiştir. Bu çalışmadaki amacımız akut miyokard infarktüsü (AMİ) geçiren hastalarda sol ventrikülde (SV) trombüs oluşu ile AKA seviyesi arasında bir ilişkinin bulunup bulunmadığını araştırmaktı. Çalışmaya anterior veya anteroseptal AMİ geçirmiş 33 hasta alındı. Tüm hastalara iki boyutlu transtorasik ekokardiyografi (TTE) yapıldı. Olgular TTE ile SV'de trombüs saptanıp saptanmamasına göre iki gruba ayrıldı. Grup I'de SV'de trombüs saptanan 22 hasta (3 kadın, 19 erkek, yaş ortalaması 60.4 ± 12.1) yer aldı. Grup II'de ise SV'de trombüs saptanmayan 11 olgu (2 kadın, 9 erkek, yaş ortalaması 57.1 ± 8.6) vardı. Üçüncü bir grup olarak da sağlıklı kişilerden oluşan 10 kişilik bir kontrol grubu (1 kadın, 9 erkek, yaş ortalaması 47.7 ± 4.4) çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan tüm olguların rutin biyokimya tetkiklerine, aktive parsiyel tromboplastin zamanı (APTT), AKA IgG ve AKA IgM düzeylerine bakıldı. Grup I, II ve III'de AKA IgG düzeyleri sırasıyla 10.4 ± 11.5 GPLU, 2.0 ± 3.3 GPLU ve 2.3 ± 1.4 GPLU olarak bulundu. Grup I'de AKA IgG seviyesi Grup II ve Grup III'e göre anlamlı olarak yüksekti (sırasıyla p<0.02 ve p<0.01). Grup II ile Grup III arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Diğer biyokimyasal parametrelerde ise her üç grup arasında fark bulunmadı. Sonuç olarak önduvar AMİ geçiren hastalarda, yüksek AKA IgG düzeyinin trombüs oluşumu için artmış bir risk bulgusu olduğuna karar verildi.

Anahtar Kelimeler: Antikardiyolipin antikor, akut miyokard infarktüsii, sol ventrikiiltrombüsii


Anticardiolipin Antibodies in Acute Myocardial Infarction

Haşim MUTLU1, Serdar KÜÇÜKOĞLU1, Zerrin YİĞİT1, Mehmet Ali KUTSAL1, Barış ÖKÇÜN1, Nazmi GÜLTEKİN1, Sinan ÜNER1

A high anticardiolipin antibody (ACA) presence has been reported to be related to lupus anticoagulant positivity, venous and arterial thrombosis, thrombocytopenia and cerebrovascular events. This study was undertaken to determine whether there is any relation between ACA and thrombus formation in acute myocardial infaretion (AMI) patients. Patients with anterior or anteroseptal AMI were grouped according to 2-dimensional transthoracic echocardiography (TTE). Group I consisted to 22 patients (3 women, 19 men) with a mean age of 60.4 ± 12. 1, who had left ventricular thrombus (LVT) in TTE. Group II included ll patients (2 women, 9 men) w ith a me an age of 57.1 ± 8.6, w ithout L VT in TTE. A third group consisting of healthy individuals (1 woman, 9 men), with a mean age of 47.7 ± 4.4 were included in the study as controls. In all patients and healthy individuals routine blood b io cheın istry , activated partial thromboplastin time (APTT), ACA IgG, ACA IgM were determined after the TTE examination. Results: ACA IgG levels were 10.4 ± 11.5, 2.0 ± 3.3 and 2.3 ± 1.4 GPLU for groups, I, II and III, respectively, and were significantly higher in Group I compared with group II and III (p<0.02, pKeywords: Anticardiolipin , acute myocardial infarction, left ventricular thrombus .


Haşim MUTLU, Serdar KÜÇÜKOĞLU, Zerrin YİĞİT, Mehmet Ali KUTSAL, Barış ÖKÇÜN, Nazmi GÜLTEKİN, Sinan ÜNER. Anticardiolipin Antibodies in Acute Myocardial Infarction. . 1998; 26(8): 463-468


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar