. 1998; 26(5): 299-303

Menopozda Hormon Replasman Tedavisinin Koroner Kalp Hastalığından Korunmadaki Rolü

Güneş AKGÜN1
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara

Menopozdan sonra kadının koroner damar hastalığından (KDH) korunma avantajı ortadan kalkmaktadır. Bu muhtemelen östrojen eksikliğine bağlıdır. Östrojen, hem metabolik etkileri, hem de arter duvarı üzerindeki direkt etkileri ile kardiyovasküler sistemi korumaktadır. Bütün bu etkileri ile östrojen adeta koroner aterosklerozun bir antidotu gibi etki yapmaktadır. Ancak, bu etkiler klinikte ne kadar yarar sağlamaktadır? Hormon replasman tedavisi (HRT) ile ilgili çalışmaların çoğu gözleme dayalı vaka kontrol çalışmaları, kohort çalışmaları ve kesitsel çalışmalardır. HRT ile ilgili şimdiye kadar yapılmış randomize büyük bir çalışma mevcut değildir. Ayrıca, uterusu olan kadınlarda endometrial kanseri önlemek için, östrogen progesteron ile birlikte kullanılmalıdır. Östrojene progesteron ilavesinin östrojenik kardiyoprotektif etkilerini nasıl etkilediği de iyi bilinmemektedir. Ayrıca, uzun süreli östrojen kullanımının meme kanseri riskini arttırdığı da malumdur. Bütün bunlara göre KDH'dan primer ve sekonder korunma için kadınlara HRT önerilmeli midir? Halen devam etmekte olan 2 çalışma bu soruya yanıt verebilecektir. Women's Health Initiative (WHI) çalışması randomize, çok merkezli büyük bir çalışma olup sağlıklı kadınlarda primer korumada yarar/risk oranını araştırmaktadır. Heart and Estrogen/Progesterone Replacement Study (HERS) çalışması ise KDH olan kadınlarda HRT'nin sekonder korumadaki etkisini incelemektedir. Bu çalışmalar sonuçlanıncaya kadar HRT kararında seçici olmak ve bireysel karar vermek zorundayız.

Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, koroner damar hastalığı, menopoz, hormon rep/asman tedavisi


Role of Postmenopausal Estrogen Therapy in the Prevention of Coronary Heart Disease

Güneş AKGÜN1

Postmenopausal women lose protection from coronary heart disease (CDH) and this is probably related to the loss of estrogen. Estrogen raises levels of HDL-cholesterol and lowers levels of LDLcholesterol, Lp (a), fibrinogen and plasminogen activator-inhibitor-L It also prevents the oxidation of LDL-cholesterol and improves carbohydrate metabolism and insulin sensitivity. Estrogen also has direct actions on the arterial wall. lt dilates coronary arteries, abolishes the vasocostrictor response to acetylcholine, decreases the proliferation and migration of smooth muscle cell, inhibits foam cell formation and decreases collagen and elastin production. But do these anti-atherogenic effects of estrogen transiate into elinical benefits? The evidence for a benefit of estrogen on CHD iiı women, comes from observational case-control, cohort, cross-sectional epidemiological studies. Randomised, placebo-controlled trials studying the role of estrogen in primary or secondary prevention of CHD are lacking. Also in women with a uterus, unopposed estrogen is associated with an increased risk of endometrial cancer, therefore in most women, progesterone must be added to estrogen. The effect of this combination on the prevention of CHD is not well documented. It is known that long-term use of estrogen increases the risk for breast cancer. Two ongoing trials to answer the question of HRT are: Women's Health Initiative (WHI) study, a randomized placebo-controlled primary prevention trial of combined estrogen and progesterone replacement therapy in healthy women and Heart and Estrogen/Progesterone Replacement Study (HERS), a secondary prevention trial in women with documented coronary artery disease. The results of these elinical trials must be awaited. At present, whether to use HRT or not must be made on an individual basis, weighing the risks and benefits.

Keywords: atherosclerosis, coronary heart disease, menopause, hormon replacement therapy.


Güneş AKGÜN. Role of Postmenopausal Estrogen Therapy in the Prevention of Coronary Heart Disease. . 1998; 26(5): 299-303


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar