. 1995; 23(2): 82-85

Atriyum Fibrilasyonunda Sirkadiyen Ritm

Y. Ahmet ÜNALIR1, Y.Necmi ATA1, Bülent GÖRENEK1, Sevda KESMEN1, Bilgin TİMURALP1
Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Eskişehir

Bu çalışmada sinüs ritminde olduğu gibi atriyum fibrilasyonunda da gün içi kalp hızı değişimlerinin sirkadiyen bir özellik gösterip göstermediğini araştırdık. Bu amaçla, 24'ü kadın, 34 atriyum fibrilasyonlu olgu (ort. yaş 59±19) ve 4'ü kadın 10 sinüs ritminde kontrol grubu (ort. yaş 49±3) alındı. Hastaların büyük çoğunluğunda etyolojik neden belirlendi (kapak hastalığı, koroner arter hastalığı, kardiyomyopati, hipertiroidi). Çalışma öncesi dijital dışında tüm antiaritmik ilaçlar en az bir hafta önceden kesildi. Olgulara 24 saat süre ile ambulatuar elektrokardiyogram izlemi yapıldı. Ortalama kalp hızları üçer saatlik periyodlar halinde değerlendirildi. Hasta ve kontrol gruplarının ortalama kalp hızları birbirleriyle karşılaştırıldı. 3.00-5.00 satleri dışında iki gruba ait ortalama kalp hızlarının birbirlerine benzer olduğu görüldü. 3.00-6.00 saatleri arasında ise atriyum fibrilasyonlu olguların ortalama kalp hızlarının kontrol grubuna göre bir miktar artmış olduğu izlendi. Ayrıca ortalama kalp hızlarının her iki grupta 6.00-9.00 saatleri arasında en yüksek olduğu dikkat çekti. Bu yükseklik 9.00-12.00 satleri hariç diğer tüm zaman dilimlerinden anlamlı derecede farklı idi. Sonuç olarak çalışmamızda atriyum fibrilasyonunda sinüs ritmindekine benzer sirkadiyen kalp hızı değişimlerinin olduğu ve ortalama kalp hızlarının literatür ile bir miktar farklılık göstererek sabah saatlerinde (6.00-9.00) en fazla olduğu gösterildi.

Anahtar Kelimeler: Atriyum fibrilasyonu, sirkadiyen ritm


Circadian Rhythm of Atrial Fibrillation

Y. Ahmet ÜNALIR1, Y.Necmi ATA1, Bülent GÖRENEK1, Sevda KESMEN1, Bilgin TİMURALP1

We studied if there is a circadian heart rate variability in patients with atrial fibrillation as exists in patients with normal sinus rhythm. 34 patients with atrial fibrillation (24 female, average age 59±19) and, as a control group, 10 patients with sinus rhythm were included. In most patients with atrial fibrillation the underlying etiology was determined (valvular heart disease, coronary heart disease, cardiomyopathies, hyperthyroidism). Antiarrhythmic agents, except digoxin, were stopped at least one week before the study. Ambulatory electrocardiographic monitoring was performed in all patients for 24 hours. Except for the 3.00-6.00 a.m. period. mean heart rates of patients with atrial fibrillation and of those with sinus rhythm were similar. Mean heart rates measured in the 6.00-9.00 a.m. period were significantly higher than during other hours (except 9.00-12.00 a.m. period). We found this peak to differ from previous studies. We concluded that similar heart rate variabilities occur in patients with atrial fibrillation and those with normal sinus rhythm.

Keywords: Atrial fibrillation, the circadian rhythm


Y. Ahmet ÜNALIR, Y.Necmi ATA, Bülent GÖRENEK, Sevda KESMEN, Bilgin TİMURALP. Circadian Rhythm of Atrial Fibrillation. . 1995; 23(2): 82-85


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar