. 1990; 18(2): 83-88

Koroner Arter Hastalığı Bulunan Olgularda, Kaptopril'in Sol Ventrikül Diyastolik Fonksiyonu Üzerine Etkisi

Cahit KOCAKAVAK1, Ferruh GÜRKAYNAK1, Hatice ŞAŞMAZ1, Siber GÖKSEL1, Emine KÜTÜK1, Yalçın SÖZÜTEK1
Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Ankara

Bu plasebo kontrollu çalışma 20 normal kontrol kişi ve koroner arter hastalığı (KAH) bulunan 20 hasta üzerinde yapıldı ve bir anjiyotensin inhibitörü olan kaptopril'in KAH bulunan hastaların sol ventrikül diyastolik fonksiyonu üzerine olan etkisi araştırıldı. LV diyastolik fonksiyonu "pulsed" Doppler ekokardiyografi ile değerlendirildi. Hastalarda 3 gün süre ile tüm kardiyoaktif ilaçlar kesildi. Sadece angina hissettiklerinde, dilaltı isosorbid dinitrat almalarına izin verildi. Daha sonra, hastalara oral olarak, günde 2 defa 12.5 mg kaptopril veya plasebo 1 hafta süre ile verildi. Ertesi hafta, kaptopril alan hastalara plasebo, plasebo alanlara kaptopril verildi. Her bir dönem sonunda, hastalar fizik muayene ve "pulsed" Doppler ekokardiyografi ile değerlendirildi. Kontrol grubu ile hasta grubu, erken zirve doluş hızı (E), geç zirve doluş hızı (A), E/A oranı, akselerasyon yarı zaman (AHT), deselerasyon yarı zaman (DHT) ve deselerasyon hızı (DR) yönünden karşılaştırıldığında, bu parametrelerin tümüne göre, LV diyastolik fonksiyonun hasta grubunda bozulmuş olduğu görüldü. Hasta grubunda, plasebo ile kıyaslandığında, kaptopril kalp hızında anlamlı değişiklik oluşturmazken, sistolik ve diyastolik kan basıncında ve "double product" ta önemli düşüşe neden oldu. Ayrıca, kaptopril E,A,E/A oranı, DHT ve DR parametrelerine göre, hasta grubunun diyastolik fonksiyonunda önemli iyileşmeye neden oldu. Sonuç olarak çalışmamız, KAH olan hastalarda, kaptopril'in Lv diyastolik fonksiyonunda belirgin iyileşme sağladığını ve bu iyileşmenin miyokardın oksijen gereksiniminin azalmasına ve muhtemelen miyokardın kan akımındaki artışa bağlı olduğunu düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Kaptopril, koroner arter hastalığı, sol venırikül diyastolik fonksiyonu


Effect of Captopril on Left Ventricular Diastoli Function in Patients with Coronary Artery Disease

Cahit KOCAKAVAK1, Ferruh GÜRKAYNAK1, Hatice ŞAŞMAZ1, Siber GÖKSEL1, Emine KÜTÜK1, Yalçın SÖZÜTEK1

This placebo-controlled study was performed on 20 normal control subjects and 20 patients with coromary artery disease (CAD), and the effect of captopril, an angiotensin-converting inhibitor, on left ventricular diastolic function in patients with CAD was assessed by using pulsed Doppler echocardiography. In the patients, all cardioactive medications were stopped for 3 days, except for sublingual isosorbide dinitrate (if they expienced angina). Then, captopril or placebo was given to patients orally at a dose of 12.5 mg twice daily for a weck and in the following week, patients who had received placebo were given captopril. At the end of each period, patients were evaluated by physical examination and pulsed Doppler echocardiography. In contrast to the control group early, peak filling rate (E), late filling rate (A), E/A ratio acceleration half time (AHT), deceleration half time (DHT) and deceleration rate (DR) were all impaired in the patient group. When compared to placebo in the patient group, captopril caused a significant decrease in systolic and diastolic blood pressures and the double product, while it did not change heart rate significantly. Captopril also improved significantly in the patient group the LV parameters E, A, E/A ratio, DHT and DR. This study suggested that captopril significantly improved LV diastolic function in patients with CAD and that this improvement was due to a decrease in myocardial oxygen requirement and presumably to an increase in myocardial blod flow.

Keywords: Captopril, coronary artery disease, left ventricular diastolic function


Cahit KOCAKAVAK, Ferruh GÜRKAYNAK, Hatice ŞAŞMAZ, Siber GÖKSEL, Emine KÜTÜK, Yalçın SÖZÜTEK. Effect of Captopril on Left Ventricular Diastoli Function in Patients with Coronary Artery Disease. . 1990; 18(2): 83-88


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar